Kultainen kurkumanjuuri

Kultainen kurkumanjuuri

Kurkuma on kullankeltainen mauste, joka tiedepiireissä herättää yhtä enemmän kiinnostusta moninaisten terveysvaikutustensa takia. Vaikutuskohteina ovat mm. nivelet, kipu, tulehdus ja hermosto. Tätähän täytyy tutkailla vähän lisää!

Kurkumiinilla tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus

Kurkuman eniten tutkittu yhdiste on kurkumiini. Mielestäni yksi mielenkiintoisimmista kurkumiinin vaikutuksista on sen tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus. Toisin kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet, kurkumiini estää vain tulehdusta ja kipua aiheuttavaa COX-2 entsyymiä eikä se vaikuta suojavaikutusta omaavaan COX-1 entsyymiin. Lisäksi se estää useiden tulehdusvälittäjäaineiden syntymisen. Kurkumiinilla ei ole vastaavia sivuvaikutuksia kuin tulehduskipulääkkeillä. Tällaiset lääkkeethän heikentävät mahalaukun ja suolen limakalvon suojaa.

Tutkimusten mukaan kurkumiini hidastaa rustoa hajottavan entsyymin toimintaa. Kurkumiini voi siis säilyttää rustokudosta. Siten kurkuma sopii mainiosti käyttöön myös nivelrikkoa poteville. Lisänä voisi harkita glukosamiinin, kondroitiinisulfaatin tai muun vastaavan nivelten rakennusaineita sisältävän valmisteen käyttöä.

Uusimpien tutkimusten mukaan kurkumiini voi sekä suojata hermostoa että edistää sen uusiutumista. Kurkumiinin vaikutus mm. Alzheimerin taudin etenemisen hidastamiseen on tutkimuksen alla. Lisäksi kurkumiini on antioksidantti, antimikrobinen, suolistoystävällinen… Oikein monitehoinen vaikuttaja!

Kurkuma_kuvituskuvaKurkumaa mausteena vai ravintolisänä?

Jotta kurkuma vaikuttaisi, sitä tulee käyttää muutama gramma päivässä. Se on melkoinen määrä jauhetta ruokaan! Kurkuman värjäävä vaikutus keittiössä on minulle liiankin tuttua… Tablettimuodossa käyttö olisi huomattavasti helpompaa. Kurkuman imeytyminen kehoon on melko heikkoa. Ravintolisissä tämä ongelma on ratkaistu tekemällä kurkumiini paremmin imeytyväksi esimerkiksi liittämällä siihen beetasyklodekstriiniä. Näin kurkuman vesiliukoisuus kasvaa ja se imeytyy satoja kertoja paremmin kuin tavallisesta jauhemuodosta.

Näin keväällä sormeni syyhyävät päästä multaan ja kasveja kasvattamaan. Onnistuisikohan oman kurkumanjuuren kasvatus? Yrttimaallani olisi vielä tilaa, mutta kurkuma ei taida olla talvenkestävä Suomen oloissa. Ehkä kuitenkin turvaudun kurkumaan ravintolisänä.

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Seuraa meitä myös Bloglovin-palvelussa

Comments are closed.