Lapsuuden antibioottikuureilla kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen

Lapsuuden antibioottikuureilla kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lapsuuden aikaiset antibioottikuurit köyhdyttävät suolistomikrobiston monimuotoisuutta ja hidastavat sen kehitystä.

Pikkulapset ja iäkkäät syövät eniten antibiootteja

Euroopassa antibiootit ovat yleisin lapsille määrätty lääke. Keskimääräinen suomalainen saa bakteeritauteihin antibiootteja 7–8 päivää vuodessa, ja suhteessa eniten antibiootteja määrätään pikkulapsille ja iäkkäille. Antibiootit häiritsevät suoliston hyvien ja pahojen bakteerien tasapainoa aiheuttavat usein ruoansulatusjärjestelmään liittyviä haittoja kuten ripulia, pahoinvointia, oksentelua, turvotusta ja vatsakipuja.

Vastikään julkaistussa suomalaistutkimuksessa oli mukana 142 iältään 2-7 –vuotiasta lasta, joilta tutkittiin antibioottikuurien käyttö ja suoliston mikrobiston koostumus. Erityisen haitallisiksi lasten suolistomikrobistolle osoittautuivat laajakirjoiset makrolidit, joita käytetään yleisesti mm. hengitystieinfektioiden hoidossa.

Makrolidien käyttö lisäsi antibioottiresistenssiä ja suolistomikrobiston piirteitä, jotka yhdistetään lihavuuteen ja metabolisiin sairauksiin. Kahden ensimmäisen ikävuoden aikana useita makrolidikuureja saaneilla lapsilla oli suurempi painoindeksi. Makrolidien käyttö oli yhteydessä myös astman kehittymiseen lapsilla.

Toipuminen kestää yli vuoden

Tutkimuksessa havaittiin, että suolistomikrobiston toipuminen mikrobilääkekuurista kestää yli vuoden. Jos varhaislapsuudessa on toistuvia antibioottikuureja, suoliston mikrobisto ei ehkä missään välissä ehdi täysin toipua.

Penisilliinin tyyppisillä antibiooteilla on selvästi makrolideja vähäisempi vaikutus bakteeriston koostumukseen ja toimintaan. Tutkimushavainnot tukevatkin suositusta rajoittaa antibioottikuurin käyttö todelliseen tarpeeseen sekä välttää makrolideja ensisijaisena lääkkeenä.

Probiooteista tehokas suoja

Probiootit suojaavat tehokkaasti ja turvallisesti antibioottihoidon haitoilta sekä aikuisia että lapsia. Probioottivalmisteita kannattaa käyttää koko antibioottihoidon ajan sekä vähintään kaksi viikkoa sen jälkeen suolistomikrobiston tasapainottamiseksi.

Comments are closed.