Vastustuskykyä syksyn ja talven tuuliin ja tuiskuihin

Vastustuskykyä syksyn ja talven tuuliin ja tuiskuihin

KIRJOITTAJA: Marika Laaksonen
Vuoden tautisin aika on käsillä ja monessa perheessä mietitäänkin miten säästyä infektiokierteeltä tai pysäyttää sairauksien suma heti alkuunsa. Luontaista vastustuskykyä on mahdollista vahvistaa ja infektioiden kestoa voi lyhentää oikeilla valinnoilla.

Luontainen vastustuskyky kaipaa elinikäistä harjoitusta

Ihmisen mikrobistolla on tärkeä rooli luontaisen vastustuskyvyn harjaannuttamisessa, sillä se välittää vuoropuhelua kehon ja ympäristön välillä. Suoliston hyödylliset bakteerit eli probiootit koordinoivat elimistön immuunijärjestelmää ja kouluttavat sitä puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan. Probiootit estävät haitallisten bakteerien lisääntymistä sekä vahvistavat suoliston limakalvon suojamekanismeja.

Parhaiten probioottien hyödyt konkretisoituvat säännöllisellä päivittäisellä käytöllä. Tällöin probiootit asettuvat osaksi suolistomikrobistoa ja puolustavat aktiivisesti kehoa arkielämässä kohdattavilta taudinaiheuttajilta.

Riittävä D-vitamiinin saanti varmistaa puolustusjärjestelmämme tehokkaan toiminnan. D-vitamiinin saantiin ravinnosta on syytä kiinnittää talvella erityistä huomiota sekä käyttää suositusten mukaisesti D-vitamiini-valmistetta.

Antibiootteja ei tulisi käyttää virusperäisiin flunssasairauksiin, koska niistä ei ole hyötyä vaan päinvastoin haittavaikutuksia. Liiallisesta antibioottien käytöstä tulisi päästä eroon antibioottiresistenssin vähentämiseksi, mutta antibioottikuurit vaikuttavat epäedullisesti myös suolistomikrobistoon.  Toistuvat ja turhat antibioottikuurit horjuttavat lasten luontaista vastustuskykyä, mikä tutkimusten mukaan voi altistaa ylipainolle ja joillekin sairauksille myöhemmällä iällä.

Mikä avuksi infektion iskiessä?

Probiooteista voi olla apua vatsainfektioiden nujertamisessa. Itselääkitys Käypä Hoito suositus ohjaa käyttämään probioottivalmisteita akuutin ripulin yhteydessä. Probiootit lyhentävät lasten akuutin, infektiosta aiheutuvan ripulin kestoa noin vuorokauden verran ja pienentävät riskiä ripulin pitkittymiseen. Probiootit näyttävät lyhentävän myös aikuisten infektioripulin kestoa.

Suuret C-vitamiiniannokset ja imeskelytablettina nautittu sinkki voivat auttaa pääsemään nopeammin eroon flunssaoireista. Kasviperäisistä yhdisteistä seljanmarjauute, beeta-glukaani sekä auringonhattu-uute ovat potentiaalisia apureita taistelussa flunssaviruksia ja –pöpöjä vastaan.

Vastustuskyvylle ensiarvoisen tärkeää on riittävä lepo ja uni sekä liiallisen stressin välttäminen. Pidetään itsestämme huolta ja pysytään terveinä!

Comments are closed.