Keväinen puhdistuskuuri

Keväinen puhdistuskuuri

KIRJOITTAJA: Leea Pelto
Luonto valmistautuu kasvukauteen, vaikka lumi peittää vielä maata. Aurinko paistaa lämpimämmin ja valo lisääntyy. Koti kaipaa suursiivousta, kun pölyt ovat talven aikana saaneet elää omaa elämäänsä ainakin minun nurkissani. Oma olokin tuntuu tunkkaiselta. Taitaa olla elinvoimaa tuovan puhdistuskuurin aika.

Puhdistuskuureja arvostellaan aina välillä siitä, että keho kyllä hoitaa puhdistuksensa ilman ylimääräisiä kuureja. Itse kuitenkin koen puhdistuskuurin 2-3 kertaa vuodessa tervetulleena. Myös vanhakansa on tuntenut puhdistuskuurien tehon. Hyvin toimiva puhdistuskuuri tuo kevyempää oloa, ja kuonan poistumisen voi huomata suoliston toiminnan tehostumisena ja virtsanerityksen lisääntymisenä. Olo kuurin jälkeen on kevyt ja raikas.

Hyvin toimiva puhdistuskuuri tuo kevyempää oloa, ja kuonan poistumisen voi huomata suoliston toiminnan tehostumisena ja virtsanerityksen lisääntymisenä. Olo kuurin jälkeen on kevyt ja raikas.

Usein kuuri kannattaa aloittaa maltilla. Jos kuona poistuu liian nopeaan tahtiin, se voi aiheuttaa iho-oireita, päänsärkyä tai hajujen lisääntymistä. Voimakkaasti vaikuttava puhdistuskuuri ei sovi raskaana oleville, imettäville eikä vakavista sairauksista kärsiville.

Puhdistuskuurilla kannattaa ruokavaliota keventää. On hyvä vähentää liharuokien, sokeristen herkkujen ja nautintoaineiden nauttimista, ja korvata ne kevyesti valmistetulla kasvisruoalla kuten salaateilla, wokeilla ja kasviskeitoilla. Riittävä nesteen nauttiminen mielellään puhtaan veden muodossa aktivoi kehon myrkynpoistoa, ja maistuvia yrttiteelaatujakin on kiva käyttää. Liikunta lisää aineenvaihduntaa ja hikoilua, ja sanominenkin tuntuu usein hyvältä. Lisäksi puhdistuskuuria voi tukea ravintolisillä.

Hyvä puhdistuskuuri vaikuttaa monitasoisesti. Se tehostaa useiden kuonanpoistoelinten toimintaa ja varmistaa, että irronnut kuona kulkeutuu ulos. Monet yrttikasvit irrottavat kuonakertymiä ja oleellisesti tehostavat niiden eritystä pois kehosta. Esimerkiksi piparminttu helpottaa ruoansulautuksen taakkaa, voikukanjuuri lisää sapeneritystä ja kultapiisku munuaisten ja sappirakon toimintaa.

Puhdistuskuurin yhteydessä on hyvä nauttia riittävästi kuitua, koska se sitoo itseensä kuona-aineita, edistää suoliston toimintaa ja tuo mukanaan kuonaa ulos. Psyllium on lempeästi mutta tehokkaasti vaikuttava, ja se sopii suurimmalle osalle ihmisistä.

Puhdistuskuuriin voi liittää myös ajatusten ja toimintatapojen puhdistamista. On hyvä välillä irrottaa ote puhelimesta ja tietokoneesta ja lähteä vaikka ulos reippailemaan. Hengittää syvään raitista ilmaa ja ajatella mitä kaikkea kaunista ja hyvää on ympärillä. Stressitaso laskee ja hymy nousee kasvoille. Kevät saa tulla!

Comments are closed.