Probiootit ummetuksen helpottajana

Probiootit ummetuksen helpottajana

KIRJOITTAJA: Marika Laaksonen
Ummetus on kiusallinen ja kivuliaskin vaiva ja yleisimpiä toiminnallisia vatsaoireita. Ummetuksen taustalla voi olla monia syitä, joiden tunnistaminen on itsehoidon perusta. Ruokavalio, liikunta ja riittävä nesteen nauttiminen ovat tärkeitä suolen toiminnalle, mutta myös probioottien käyttö voi helpottaa kovaa vatsaa.

 

Mistä ummetus johtuu?

Ummetus on toiminnallinen vatsavaiva, joka heikentää merkittävästi elämänlaatua. Ummetukseen liittyy kovaa ulostetta, ulostamisvaikeutta, pitkäkestoisia WC-käyntejä tai tunnetta suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä. Ummetus voi olla itsenäinen vatsavaiva tai liittyä muihin vatsavaivoihin, yleisimmin ärtyvän suolen oireyhtymään. Ummetuksesta kärsii vajaa viidennes väestöstä ja se on yleisintä pikkulapsilla. Naiset kärsivät ummetuksesta miehiä useammin ja vaiva yleistyy iän myötä.

Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti suolen tyhjenemiseen. Ummetusoireilua helpottaa säännöllinen liikunta, kuidun lisääminen ruokavalioon sekä riittävä nesteen nauttiminen. Toisinaan ummetustaipumuksesta voi opetella pois säännöllistämällä WC-käyntejä, sillä ulostamisesta pidättäytyminen ”opettaa” suolen tyhjenemään harvoin. Ummetus voi liittyä myös lääkehoitoon, kuten voimakkaiden kipulääkkeiden, Parkinsonin taudin lääkkeiden ja nesteenpoistolääkkeiden käyttöön. Myös aineenvaihduntasairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta sekä psyyken ongelmat kuten masennus hidastavat vatsan toimintaa.

Probiootit helpottavat tutkitusti ummetusta

Probiootit vaikuttavat suoliston toimintaan useilla mekanismeilla, jotka voivat vähentää ummetuksen oireita. Tehokkaimpia ummetuksen lievittäjiä ovat probiootit, jotka tehostavat suolen mekaanista liikettä ja siten normalisoivat suolen toimintaa. Probiootit tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja kuten maitohappoa, voihappoa ja etikkahappoa. Nämä orgaaniset hapot ovat osmoottisesti aktiivisia ja siirtävät suoleen nestettä, jolloin suolen sisältö pehmenee. Probiootit voivat myös vaikuttaa herkkyyteen aistia suolistoperäistä kipua, jotka voivat ummetuksessa johtua suoliston venymisestä.

Probioottikannat ovat erilaisia toimintamekanismeiltaan ja siten myös terveysvaikutuksiltaan. Maailman Gastroenterologinen Järjestö (WGO, World Gastroenterology Organisation) on arvioinut probioottien tutkimusnäytön ja terveyshyödyt erilaisissa vatsavaivoissa. Sekä lapsilla että aikuisilla tehokkaimmat ummetusta helpottavat probiootit löytyvät pääosin laktobasilli- ja bifidobakteeri- kannoista . Tutkimusten mukaan tietyt probiootit voivat helpottaa sekä ärtyneen suolen oireyhtymään liittyvää ummetusta että kroonista toiminnallista ummetusta. Monissa hyötyvaikutuksia osoittaneissa tutkimuksissa on käytetty normaalia probiootin päiväannosta kahdesti päivässä.

Suolistoa hellivät ja hoitavat elämäntavat ovat tärkeitä ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa. Probioottien käyttö voi auttaa pitämään suolen toiminnan normaalina, jolloin ummetusoireet helpottuvat. Kovasta vatsasta kärsivien kannattaa hakea apua tutkituista probioottikannoista ja käyttää tupla-annostusta. Vaikean ja kroonisen ummetuksen hoitoon tarvitaan lääkärin apua ja usein myös kuuriluontoista ummetusvalmisteiden ja lääkevalmisteidenkin käyttöä.

 

Comments are closed.