Artikkelit

Artikkelit

Syyslomalle kannattaa varautua ravintolisillä

6 vinkkiä syyslomamatkustajalle

Maitohappobakteereja vatsataudin varalle Vatsataudissa tärkein hoitomuoto on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Myös maitohappobakteerivalmisteet auttavat, sillä ne voivat lyhentää ripulin kestoa ja estää sen pitkittymistä (Itselääkitys Käypä hoito suositus 2016). Mukaan kannattaa valita tuotteita, jotka on helppo nauttia sairaanakin kuten kapseli- tai jauhemuotoiset maitohappobakteerivalmisteet. Entsyymit avuksi ruoansulatukseen Matkoilla ruokavalio muuttuu totutusta arkiruokailusta. Uudet ruokalajit, tavallisesta poikkeavat annoskoot ja lomailijan ateriarytmi saattavat saada ruoansulatuksen sekaisin ja suoliston oireilemaan. Toisaalta lomaruokailussa ei aina ole mahdollista välttää ruoka-aineita, joiden tietää aiheuttavan omalle vatsalle vaivaa. Ruonsulatusta…

Lue lisää Lue lisää

0 comments
Punariisivalmisteilla saat apua korkean kolesterolin hoitoon

Kohinaa kolesterolista ja puhetta punariisistä

Kolesteroli jaksaa herättää keskustelua. Sen se on tehnyt jo vuosikymmeniä ja loppua ei näy. Kolesterolista on tärkeätä muistaa, että sitä todellakin tarvitaan. Kaikkien solujen seinämät rakentuvat osin kolesterolista eli se on kehon rakennusaine vailla vertaa. Myös sappihappojen, D-vitamiinin ja monien hormonien muodostukselle se on välttämätön. Ilman kolesterolia on loppu lähellä ja siitä voitaneenkin todeta, että liian paljon on parempi kuin liian vähän. Liika on toki liikaa, mutta jos kolesteroli pysyy hyvänä eli se ei härskiinny – tähän tarvitaan riittävästi antioksidantteja,…

Lue lisää Lue lisää

0 comments
Vaativat työpäivät, kodin hoitaminen, tavoitteellinen treenaaminen, lasten harrastukset, apua tarvitsevat vanhemmat… Nukkuakin pitäisi. Mistä löytyisi apua stressiin?

7+1 ravintolisää stressiin

Terveellinen ravinto, riittävä uni, kohtuullinen liikkuminen, mielekäs tekeminen ja rauhoittumisen hetket ovat avaimia jaksamiseen. Niiden lisäksi tässä on 7+1 vinkkiäni, miten ravintolisillä voidaan tukea jaksamista. 1. Monivitamiini Hyvällä monivitamiinilla voi varmistaa, että saa riittävästi ja monipuolisesti suojaravintoaineita. Stressin aikana keho hyötyy etenkin B-vitamiinien lisäsaannista. B-vitamiinit osallistuvat useisiin eri aineenvaihdunnallisiin reaktioihin kehossa, mm. energian muodostukseen ja melatoniinin synteesiin. Olen huomannut, että nukun paremmin, kun rasittavina aikoina otan vahvan monivitamiinikapselin aamun lisäksi myös illalla. 2. Pantoteenihappo Pantoteenihappo osallistuu kortisolin tuotantoon. Kortisoli on…

Lue lisää Lue lisää

0 comments
Kuinka nuoriso jaksaa? Mitenhän koululounaan arvostusta saisi nostettua?

Kukkahattutäti kaupassa – kuinka nuoriso jaksaa sokeripitoisilla eväillä?

Ei ollut nuorisolle koulun lounas kelvannut, vaan oli pitänyt lähteä kuluttamaan omia rahoja. Seurasin mielenkiinnolla lounasostoksia: munkki ja limu (tämä yhdistelmä selkeästi suosituin) limu ja sipsipussi energiajuoma patonki (jee, melkein hihkuin innosta!) limu ja suklaapatukka… …Mutta voi reppanaa, tällä viimeisellä ei maksukortti toiminut, ja suklaapatukka jäi ostamatta. Lounaaksi siis pelkkä värjätty sokerilitku. Voi itku! Koululounasta parjataan usein, mutta vähistä määrärahoista on vaikea taikoa gourmet-annoksia. Koululounas on kuitenkin mietitty mahdollisimman maistuvaksi ja täysipainoiseksi. Syöty ateria auttaa jaksamaan. Munkista ja limusta tulee…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

Sydän rakastaa omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ja vitamiineja

Sydämen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ei kannata pihistellä. Onneksi elintavoilla ja ravinnolla voimme vaikuttaa siihen, miten kevyesti – tai raskaasti – sydämemme sykkii. Sydänlihas on elimistömme ehdottomasti tärkein lihas – ilman sitä ei ole elämää. Tämä pieni sitkeä lihas pumppaa uupumattomasti verta koko elimistöömme, koko elämämme ajan. Vaikka sen massa on vain 0,5 % elimistön painosta, sen hapenkulutus levossa on peräti 10 %, rasituksessa huomattavasti enemmän. Suuri hapenkulutus perustuu mitokondrioiden, solujen sisällä olevien ns. energiakeskusten määrään, jotka osallistuvat elimistön hapettamiseen, energiantuotantoon ja solujakautumiseen….

Lue lisää Lue lisää

0 comments

D-vitamiinia ja kalaöljyä raskausdiabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon

Suomessa raskausdiabeteksen yleisyys on yli 10 % (Raskausdiabeteksen Käypä Hoito -suositus), ja se liittyy vahvasti ylipainoon. Uusi tutkimus1 osoittaa, että D-vitamiini ja kalaöljy voivat hoitaa jo olemassa olevaa raskausdiabetesta. D-vitamiinin ja kalaöljyn käyttö 6 viikon ajan vaikuttaa suotuisasti mm. paastosokeriin, seerumin insuliiniin ja veren rasva-arvoihin.  Käytetyt määrät olivat noin 90 µg D-vitamiinia päivässä sekä EPA:a 360 mg ja DHA:ta 240 mg kahdesti päivässä. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin hoito. Siksi ajattelen, että D-vitamiinia ja kalaöljyä olisi hyvä käyttää raskauden aikana…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

Kilpirauhanen kehomme säätelijänä

Kilpirauhanen on yksi elimistömme tärkeimmistä umpieritysrauhasista. Mihin kaikkeen sen erittämät kilpirauhashormonit oikein vaikuttavat ja voiko laiskasti toimivan kilpirauhasen toimintaa tukea ravintolisällä? Kilpirauhanen on pieni, noin 20 grammaa painava, rauhanen, joka sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella. Se tuottaa kahta kilpirauhashormonia, T4- ja T3-hormoneja, jotka erittyvät suoraan verenkiertoon ja kulkeutuvat suojaaviin proteiineihin sitoutuneina kaikkialle elimistöön. T4-hormoni eli tyroksiini on ns. prohormoni eli kilpirauhashormonin inaktiivinen varastomuoto, kun taas T3-hormoni on aktiivinen, aineenvaihduntaa eri kudoksissa kiihdyttävä kilpirauhashormoni. Elimistömme kaikki kudokset ovat kilpirauhashormonin moninaisen säätelyn alla…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

Ravitsemus ja ravintolisät raskauden aikana

Odotan nyt ensimmäistä lastamme ja olen kuudennella kuulla. Samaan aikaan tuntuu, että elän elämäni onnellisinta, mutta myös jännittävintä aikaa. Terveellinen ruokavalio ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat aina olleet minulle tärkeitä aiheita. Raskaana ollessa ruokavalion ja lisäravinteiden merkitys on vielä korostunut entisestään, kun niillä on itseni lisäksi vaikutusta nyt myös syntyvään lapseemme. Olen nuorempana sairastellut paljon, mutta saanut vastustuskykyni ruokavalion ja lisäravinteiden avulla kuntoon. Terveyttä usein osaa arvostaa vasta, kun siitä joutuu hetkeksi luopumaan. Yksilöllinen ruokavalio ja lisäravinteet ovat olleet merkittävässä roolissa…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

Varmista kalaöljyvalmisteen laadukkuus

Monet meistä käyttävät päivittäin kalaöljyvalmistetta varmistamaan hyvien rasvahappojen riittävää saantia. Kalaöljy sisältää runsaasti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), jotka edistävät etenkin sydämen, verisuonten ja aivojen hyvinvointia. Nämä ovat pitkäketjuisia tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat herkkiä hapettumaan eli härskiintymään. On tärkeää varmistaa kalaöljyn laatu, jotta rasvahapot pysyvät aitoina ja vaikuttavina koko tuotteen käyttöiän. Kukapa haluaisi syödä härskiä kalaa! Säilyvyyteen voidaan vaikuttaa luontaisilla hapettumisenestoaineilla, kuten E-vitamiinilla, ja pakkauksella. Kaikki kalaöljyvalmisteet kannattaa suojella valolta ja korkealta lämpötilalta, jotta varmistetaan niiden säilyminen. Säilyvyyden ja hapettuneisuuden…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

Hyvän mielen probiootit

Olen selvästi myöhäisheränneenä innostunut tuorepuuroista. Appiukon poimimat ihanat mustikat pääsevät jokapäiväiseen käyttöön hiutaleiden, leseiden, jogurtin, pähkinöiden, omenan palojen ynnä muiden herkkujen kanssa. Kätevää, hyvänmakuista ja koko elimistölle hyvää tekevää! Kun puuron päälle vielä lisää laadukkaat probiootit, niin täydellisen aamun ainesosat ovat mielestäni kohdallaan. Jo vanha kansa tuntee puuron ja maitohappobakteerit vatsan parhaina ystävinä. Probiootit, eli tutkitusti tehokkaat mikrobit, tunnetaan tärkeinä ja tehokkaina kehon pikku apulaisina erilaisten suolisto-ongelmien tasapainottamisessa sekä vastustuskyvyn rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Kun probiootit nautitaan juuri kuitupitoisen puuron kaverina,…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

K-vitamiini – sydämen ja luuston asialla

K-vitamiini on oiva esimerkki ravitsemustieteen kehittymisen myötä löytyvistä puuttuvista palasista, jotka auttavat ymmärtämään terveyden moniulotteista palapeliä. Ravitsemustieteen opintoni kertoivat aikanaan K-vitamiinin olevan rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan veren hyytymisessä. Saantisuosituksia K-vitamiinille en oppinut, koska tuolloin suolistobakteerien oletettiin huolehtivan riittävästä K-vitamiinin tuotannosta. Jatko-opinnoissani luustotutkijana huomasin, että K-vitamiinin saannilla on yhteys luuston terveyteen. Sittemmin K-vitamiini on tullut tunnetuksi myös sydänterveyden saralla. Uusin tieto viittaa K-vitamiinin vaikuttavan myös keskushermostossa ja haimassa. Uuden tiedon valossa onkin syytä tutustua kaveriin nimeltä K-vitamiini hieman tarkemmin. K-vitamiinit ovat…

Lue lisää Lue lisää

0 comments

Flunssa ei siedä sinkkiä

Kun vastustuskyky on koetuksella, kannattaa ripeästi suunnata kohti ravintolisiä ja aivan erityisesti kohti sinkkiä sekä C- ja D-vitamiineja. Viime aikoina sinkki on ollut vahvasti esillä flunssan yhteydessä. Eikä ihme; sen merkitys vastuskyvylle on kiistaton. Sinkki vaikuttaa sekä luontaiseen että hankittuun vastustuskykyymme ja sitä tarvitaan niin solu- kuin hormonivälitteisen immuunijärjestelmän ylläpidossa. Koska sinkki on osallisena sadoissa elimistön entsymaattisissa toiminnoissa, on sen vaikutus immuniteettiinkin moninainen. Yksi vaikutusmekanismi puolustusrintamalla on sinkin tarpeellisuus katelisidiini -nimisen valkuaisaineen toiminnassa. Katelisidiini pystyy estämään taudinaiheuttajamikrobien tihutöitä tuhoamalla niiden…

Lue lisää Lue lisää

0 comments