Lisäravinteiden merkitys kamppailu-urheilussa

Lisäravinteiden merkitys kamppailu-urheilussa

VIERASBLOGGAAJA: MIIKA SUVANTO
Hei! Olen 26-vuotias brasilialaisen jiujitsun ja lukkopainin harrastaja Turusta. Olen kilpaillut jo useamman vuoden eri vyöluokissa sm-tasolla edustaen Finnfighters’ gymiä. Olen ollut kiinnostunut oikeanlaisesta ruokavaliosta, jonka avulla pysyn terveenä ja jaksan harjoitella useita tunteja viikossa.

Ravintolisät toimivat monipuolisen ruokavalion tukena, erityisesti ravintoaineiden kohdalla, joita voi muuten olla vaikea saada ruuasta. Ravintolisien merkitys korostuu erityisesti painonpudotuksen viimeisillä viikoilla, jolloin energiansaanti on pudotettu minimiin.

Harjoituskaudella treeniä kertyy viikossa noin 15 tuntia. Päivittäisten lajiharjoitusten lisäksi pyrin vähintään 4 kertaa viikossa suorittamaan perusteellisen kehonhuollon sekä venyttelyharjoitteet. Palautumisen tueksi on myös viimeisen vuoden aikana tullut kylmä-kuuma hoito avantouinnin muodossa.  Seuraavassa kerron hieman minkälaisia ravintolisiä käytän ja miksi.

Lisäravinteiden merkitys kamppailu-urheilussaD-vitamiini

D-vitamiinilla on tärkeä rooli ihmisen hyvinvoinnin kannalta. D-vitamiini on tärkeää varsinkin luuston hyvinvoinnin kannalta, sillä se auttaa kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaan. D-vitamiinin riittävä saanti Suomessa on hankalaa vähäisen auringonvalon takia, näin ollen on hyvä etenkin talvikuukausina tukeutua ravintolisään riittävän saannin varmistamiseksi.

Magnesium

Magnesium on hampaiden ja luuston tärkeä rakennuspala sekä auttaa lihaksia rentoutumaan. Varsinkin kilpailujen välisillä harjoituskausilla, jolloin rasitus on kovaa ja harjoitukset pitkäkestoisia, käytän päivittäin magnesiumia suonenvetojen sekä lihaskramppien välttämiseksi. Myös painonpudotuksen loppuvaiheessa, kun elimistöä kuivatetaan painon laskemiseksi, magnesium on auttanut kramppien ehkäisemisessä.

C-vitamiini

C-vitamiinilla on elimistössä useita eri tehtäviä. C-vitamiinia tarvitaan muun muassa kollageenin muodostamiseen, josta riippuu muun muassa luiden, hampaiden, verisuonten ja kaikkien sidekudosten lujuus. C-vitamiinin on tutkittu myös parantavan vastuskykyä ja omalla kohdalla c-vitamiini on tuntunut lyhentävän flunssan kestoa. Varsinkin flunssakausina otan sitä myös ravintolisänä saannin takaamiseksi, vaikka C-vitamiinia saakin usein riittävästi ravinnosta.

Sinkki

Sinkki toimii yhdessä C-vitamiinin kanssa tärkeänä vastustuskyvyn ylläpitäjänä. Sinkin nauttiminen päivittäin on tärkeää, sillä se ei varastoidu elimistöön. Käytänkin sinkkiä ravintolisänä päivittäin ehkäistäkseni flunssatartuntoja. Etenkin flunssaoireiden alkuvaiheessa sinkki on nopeuttanut oireiden helpottamista huomattavasti.

 


Comments are closed.