Ravintolisistä apua nivelreumaan

Ravintolisistä apua nivelreumaan

KIRJOITTAJA: Marketta Wulff
Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jonka syntymekanismia ei vielä varmuudella tunneta. Uusi suomalaistutkimus* kertoo, miten ravintolisät ja ruokavalio voivat helpottaa nivelreuman oireita.

Ruokavaliosta poistettiin alkuun gluteeniviljat, kaura, maitotuotteet, elintarvikehiivat ja sokeri. Ravintolisistä käytössä olivat D-vitamiini, antioksidantit, kalaöljyt, kurkumauutteet, tulehdusta hillitsevät kalaöljyt sekä laadukkaat probioottibakteerit. Tutkimuksen alussa selvitettiin, kuinka paljon potilaat käyttivät varsinaisia reumalääkkeitä, kuinka moni söi kortisonitabletteja ja kuinka moni käytti tulehduskipulääkkeitä. Seuranta kesti vuoden päivät, ja sen aikana oli useita kontrollikäyntejä.

Vähemmän lääkitystä, vähemmän kipuja

Tutkimukseen osallistui 79 henkilöä, joista 70 kertoi saaneensa merkittävää hyötyä tutkimuksessa käytetyistä ravintolisistä ja ruokavaliorajoituksista. Tutkimuksen kuluessa ruokavaliorajoituksia poistettiin, mikäli se oli mahdollista. Useimmat potilaat havaitsivat kuitenkin hyötyvänsä joidenkin rajoitusten ylläpidosta, ja jatkoivat niitä pysyvästi. Hoidon aikana sekä reuma- että tulehduskipulääkkeiden tarve väheni merkittävästi, niveltulehdukset rauhoittuivat ja yleisvointi koheni.

Suomalaistutkimuksen tekijät toivovat, että ravintolisät ja ruokavaliotekijät otettaisiin vahvasti käyttöön erityisesti vasta puhjenneissa reumataudeissa ja lääkityksiin turvauduttaisiin vasta, jos luontaisesti anti-inflammatorinen hoito ei tuota tuloksia.

*Rauli Mäkelä, Heli Mäkilä, Ritva Peltomaa: Dietary Therapy in Patients With Inflammatory Arthritis, Alternative therapies, Jan/Feb 2017 vol. 23 no. 1

Comments are closed.