B12-vitamiini ja foolihappo tasapainoista mieltä rakentamassa

B12-vitamiini ja foolihappo tasapainoista mieltä rakentamassa

Hermoston toiminnassa tarvitaan sekä B12-vitamiinia että foolihappoa. Foolihappo luokitellaan kuuluvaksi B-vitamiinien ryhmään ja sitä kutsutaan joskus B9-vitamiiniksi tai M-vitamiiniksi. Foolihappo tarvitsee C-vitamiinia, että se tulisi elimistössä aktiiviseen muotoon. B12-vitamiinin ja foolihapon toiminta liittyy toisiinsa siten, että ilman B12-vitamiinia foolihappo ei muutu kehossa toimivaan muotoon.

Tärkeä parivaljakko

B12-vitamiinia ja foolihappoa tarvitaan kehossa mm. hermoston tärkeän välittäjäaineen, serotoniinin, muodostuksessa. Jos näistä vitamiineista on puutetta, saattaa kehon homokysteiinipitoisuus nousta. Homokysteiini on aminohappo, jonka kohonnut määrä liitetään nykyisin moniin sairauksiin ja vanhenemismuutoksiin. Sillä epäillään olevan myös vaikutusta mielialaan ja hermoston välittäjäaineiden tuotantoon. Erityisesti vanhuksilla on huomattu, että alhaiset B12-vitamiini- ja foolihappopitoisuudet ovat liittyneet neuropsykiatrisiin ongelmiin.

Hyvä ravitsemus ja terveet elämäntavatHyvinvointisitueksi_B12_ja_foolihappo

Vähäistä B12-vitamiinin saantia esiintyy yllättävän monella suomalaisella, erityisesti ikääntyneillä ihmisillä ja vegaaneilla tai vegetaristeilla. Ikääntyneillä ongelma voi johtua B12-vitamiinin heikentyneestä imeytyvyydestä esim. suolisto-ongelmien johdosta. Monissa maissa kaikille yli 50-vuotiaille suositellaan B12-vitamiiniarvon tutkimusta verikokeella. Kasvissyöjillä ruokavalio sisältää liian vähän B12-vitamiinia, koska sitä esiintyy lähes pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Tästä syystä heitä usein kehotetaan käyttämään B12-vitamiinia ravintolisänä.

Foolihappoa saadaan kaikista vitamiineista niukimmin, ja se on myös hyvin pysymätön ruoanvalmistuksessa eli se helposti tuhoutuu valon, ilman ja lämmön vaikutuksesta. Foolihappoa on parhaiten kasviksissa, hedelmissä, marjoissa ja täysjyväviljassa. Runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi lisäävät sekä B12-vitamiinin että foolihapon tarvetta.

Ruokavalio ja mielenterveys

Nykyisin tutkitaan kasvavalla kiinnostuksella ruokavalion ja mielenterveyden yhteyksiä. Paljon tietoa on jo saatukin, ja esimerkiksi juuri B12-vitamiinin ja foolihapon merkityksestä henkiselle hyvinvoinnille on löytynyt runsaasti näyttöä. Toisaalta vielä paljon on tiedossa lisätutkittavaa; monen vitamiinin, hivenaineen tai rasvahapon tärkeys psyykkiselle terveydelle on vielä kaikessa kokonaisuudessaan tuntematon.

Comments are closed.