6 vinkkiä syyslomamatkustajalle

6 vinkkiä syyslomamatkustajalle

KIRJOITTAJA: Marika Laaksonen
Syksyn pimeys ja kosteus ovat vallanneet maiseman. Nyt jos koskaan tarpeeseen tulee syysloma, joka katkaisee arjen puurtamisen ja tarjoaa tilaa rentoutumiselle. Hyvin varustettu matka-apteekki on oiva vakuutus loman onnistumiselle.

Maitohappobakteereja vatsataudin varalle

Vatsataudissa tärkein hoitomuoto on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Myös maitohappobakteerivalmisteet auttavat, sillä ne voivat lyhentää ripulin kestoa ja estää sen pitkittymistä (Itselääkitys Käypä hoito suositus 2016). Mukaan kannattaa valita tuotteita, jotka on helppo nauttia sairaanakin kuten kapseli- tai jauhemuotoiset maitohappobakteerivalmisteet.

Entsyymit avuksi ruoansulatukseen

Matkoilla ruokavalio muuttuu totutusta arkiruokailusta. Uudet ruokalajit, tavallisesta poikkeavat annoskoot ja lomailijan ateriarytmi saattavat saada ruoansulatuksen sekaisin ja suoliston oireilemaan. Toisaalta lomaruokailussa ei aina ole mahdollista välttää ruoka-aineita, joiden tietää aiheuttavan omalle vatsalle vaivaa. Ruonsulatusta tehostavat entsyymivalmisteet kulkevat helposti mukana ja voivat auttaa ehkäisemään vatsavaivoja.

Nautintoa ilman närästystä

Närästysvaivat voivat helpottua, kun laskeutuu lomafiilikseen ja stressin helpottaa. Lomaruokailu voi toisaalta lisätä närästysvaivoja, etenkin jos ateriat ovat tavanomaista raskaampia ja rasvaisempia ja ateriarytmi epäsäännöllisempi. Närästystä voivat aiheuttaa myös alkoholi ja virvoitusjuomat, joista nauttiminen kuuluu monen lomailijan ruokapöytään. Jos on taipumusta närästykseen, oireilua helpottavia tuotteita on hyvä pakata mukaan matka-apteekkiin.

Vauhtia suolen toimintaan

Ruokavalion muutos, pitkä lentomatka, kuuman ilman aiheuttama nestehukka ja muuttunut vuorokausirytmi voivat sekoittaa suolen toiminnan. Suomalaiset ovat tottuneet syömään runsaasti viljakuitua ruisleipänä ja puurona, joten vatsan toimintaa varten voi matkaan ottaa mukaan leseitä tai muita kuituvalmisteita. Jos ummetusvaiva on arkenakin tuttu vaiva, on syytä varustaa matka-apteekki myös järeämmillä aseilla eli varsinaisilla ummetusvalmisteilla.

Kipu kuriin

Kukapa haluaisi viettää lomaansa kivun kourissa? Päänsärkyä tai flunssaa varten matka-apteekin vakiovaruste on koko perheelle sopiva kipulääke. Kipugeelikin voi olla tarpeen, jos lomalla on tiedossa kuormittavaa tai venähdyksille ja nyrjähdyksille altistavaa liikuntaa tai vaikeakulkuista maastoa käveltäväksi.

Hoida hankaumat ja haavat

Matkalla on mukava kierrellä kävellen katsastamassa maisemat ja nähtävyydet. Kuumuus, uudet kengät, pölyiset kadut ja lukuisat tallustetut kilometrit voivat aiheuttaa rakkoja ja hankaumia jakoihin. Kunnon matka-apteekissa on useita erikokoisia laastareita, rakkoja ehkäiseviä suojatuotteita ja rakkolaastareita sekä haavasidoksia ja haavan puhdistustuotteita.

Tervettä ja rentouttavaa syyslomaa kaikille!

Comments are closed.