Kohinaa kolesterolista ja puhetta punariisistä

Kohinaa kolesterolista ja puhetta punariisistä

KIRJOITTAJA: Marketta Wulff
Kolesterolista on tärkeätä muistaa, että sitä todellakin tarvitaan. Kaikkien solujen seinämät rakentuvat osin kolesterolista eli se on kehon rakennusaine vailla vertaa. Liika on toki liikaa. Kolesteroliarvojen ollessa korkeita, kannattaa lisätä reipasta liikuntaa ja keventää ruokavaliota. Avuksi voi vielä ottaa punariisin. 

Kolesteroli jaksaa herättää keskustelua. Sen se on tehnyt jo vuosikymmeniä ja loppua ei näy. Kolesterolista on tärkeätä muistaa, että sitä todellakin tarvitaan. Kaikkien solujen seinämät rakentuvat osin kolesterolista eli se on kehon rakennusaine vailla vertaa. Myös sappihappojen, D-vitamiinin ja monien hormonien muodostukselle se on välttämätön. Ilman kolesterolia on loppu lähellä ja siitä voitaneenkin todeta, että liian paljon on parempi kuin liian vähän. Liika on toki liikaa, mutta jos kolesteroli pysyy hyvänä eli se ei härskiinny – tähän tarvitaan riittävästi antioksidantteja, esim. C-vitamiinia ja alfalipoiinihappoa – niin tilanne ei ole kovinkaan vakava. Viime aikoina on mm. todettu, että iäkkäät ihmiset, joilla on suosituksia korkeammat kolesterolitasot, ovat parempikuntoisia kuin kanssaeläjät matalilla kolesteroliarvoilla.

Joskus liika on kuitenkin oikeasti liikaa ja silloin kannattaa ruokavalion ja reippaan liikunnan avulla pyrkiä vähentämään kehon kolesterolimääriä. Avuksi voi vielä ottaa punariisin. Punainen riisi on tavallista keitettyä riisiä, jonka on annettu fermentoitua parin viikon ajan Monascus purpureus  -rihmasienen avulla. Kyseinen rihmasieni tuottaa monakoliineja, joista monakoliini-K on rakenteeltaan samanlainen kuin kolesterolin alentamiseen käytetty lääkeaine lovastatiini. Monakoliinit vaikuttavat kolesteroliin estämällä sen muodostumista maksassa, jolloin maksa ilmeisesti käyttää veressä jo olevaa LDL-kolesterolia uudelleen. Lumekontrolloidun ja satunnaistetun kaksoissokkotutkimuksen mukaan 2,4 g punariisiuutetta päivässä 8 viikon ajan laski kokonaiskolesterolia 18 %, LDL-kolesterolia 22 % ja triglyseridejä 11 %. Mielenkiintoista punariisiuutteen vaikutuksessa on lisäksi se, että ”hyvän” HDL-kolesterolin määrässä ei todettu muutosta.

Monet statiinit eli yleisimmät kolesterolilääkkeet, joihin lovastatiinikin kuuluu, voivat aiheuttaa lihasvaurioita etenkin yhteiskäytössä joidenkin lääkkeiden (esim. verenohennuslääke varfariini ja antibiootti erytromysiini) tai runsaan greippimehun kanssa. Punariisivalmisteissa vaikuttavaa ainetta on vähemmän kuin lääkkeissä, koska siinä saattaa olla mukana myös jokin muu kolesterolia laskeva yhdiste. Vähäisempi lovastatiinimäärä vaikuttaa siihen, että punariisillä siten myös haittavaikutukset ovat harvinaisia. Hyvässä punariisivalmisteessa on mukana ubikinonia, koska statiinien tiedetään joskus laskevan kehon ubikinonitasoja, mikä taas saattaa johtaa hankaliinkin lihaskipuihin. Varmuussyistä punariisivalmisteita ei suositella käytettäväksi, mikäli kärsii lihasheikkoudesta tai vakavasta maksa- tai munuaissairaudesta.

Comments are closed.