Sydämen asialla

Sydämen asialla

Sydämen hyvinvointi kätkee sisälleen monenlaisia asioita, joiden ratkaiseminen voi joskus olla hyvinkin haastavaa. Sydämen ja verenkiertoelimistön terveyttä voimme kuitenkin usein edesauttaa monilla elämäntapaan ja ruokavalioon liittyvillä valinnoilla.

Sydän- ja verisuonitautien taustaa

Sydän- ja verisuonitaudit ovat kansanterveydellisesti erittäin merkittävä sairausryhmä Suomessa, ja siksi niistä puhutaan usein myös kansantauteina. Yleisimpiin sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ovat perinnöllisten tekijöiden lisäksi muun muassa korkea verenpaine, epäedullinen veren kolesteroliprofiili, ravinnon rasvapitoisuus ja rasvan laatu, ylipaino, tupakointi ja alkoholin runsas käyttö. Perintötekijöitämme emme pysty muuttamaan, mutta moniin muihin tekijöihin pystymme onneksi itse vaikuttaa elämäntapojemme kautta.

Sydänterveyttä edistävät elämäntavat

Sydänterveyttä edistävät elämäntavat ovat kokonaisuus, johon kuuluvat terveellinen ravinto, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus, liiallisen stressin välttäminen sekä riittävä lepo ja uni. Esimerkiksi veren kolesteroliprofiiliin pystymme usein vaikuttamaan positiivisesti vähentämällä tyydyttynyttä rasvaa ruokavaliossa ja korvaamalla sitä kerta- ja monityydyttymättömillä rasvoilla. Näitä tyydyttymättömiä rasvahappoja saadaan mm. kasviöljyistä ja rasvaisesta kalasta. Tupakoinnin lopettaminen vähentää nopeasti riskiä sairastua sydänsairauksiin, ja esimerkiksi apteekeissa on saatavilla hyviä käytännön ohjeita ja neuvoja sekä korvaavia valmisteita tupakoinnin lopettamisen tueksi.  Aina ruokavalioon ja muihin elämäntapoihin liittyvät tekijät eivät kuitenkaan tuo riittävää apua, jolloin on syytä keskustella asioista terveydenhuollon ammattihenkilöstön kanssa, jotta tilanne saadaan parhaalla mahdollisella tavalla hallintaan.

Sydänystävällinen ruokavalio

Sydänystävällinen ruokavalio on kaikille suositeltavaa monipuolista ruokaa, ja sen voi koostaa monella eri tavalla. Tärkeintä on terveellinen ja maistuva kokonaisuus! Siinä kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kasvisten, marjojen ja hedelmien sekä täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien laatuun ja määrään, suolan ja lisätyn sokerin määrän vähentämiseen sekä alkoholin kohtuulliseen käyttöön. Tarkempia ohjeita tällaiseen ruokavalioon löytyy esimerkiksi netistä hakusanalla: sydänystävällinen ruokavalio.

Ruokavalion täydentäminen

Vaikka pääpaino on ruokavaliossa kokonaisuutena, voi sitä tarvittaessa täydentää myös sopivilla ravintolisävalmisteilla. Esimerkiksi kalaöljyssä esiintyvillä omega-3 sarjaan kuuluvilla pitkäketjuisilla monityydyttymättömillä rasvahapoilla, eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihapolla (EPA ja DHA), on tutkimuksissa todettu olevan useita sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia. Ravintolisätuotteiden valmistuksessa käytettävä kalaöljyn etyyliesteröinti on käsittely, jossa saadaan rikastettua EPA ja DHA isommiksi pitoisuuksiksi sekä poistettua ei-toivottuja komponentteja, jolloin lopputuloksena on korkealaatuista öljyä. EPA:n ja DHA:n lisäksi sydänterveyteen liittyviä tutkimustuloksia on myös mm. K2-vitamiinilla sekä useilla B-ryhmän vitamiineilla. K2-vitamiinilla tehdyissä tutkimuksissa on todettu sen estävän kalsiumin kiinnittymistä valtimoiden seinämiin sekä edesauttavan valtimoiden seinämiin jo kiinnittyneen kalsiumin poistumista. Lisäksi K2-vitamiini edesauttaa kalsiumin kiinnittymistä luustoon. B-ryhmän vitamiinien eli B12- ja  B6-vitamiinin sekä folaatin sydänterveyttä edistävät vaikutukset perustuvat erityisesti niiden kykyyn edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa. Homokysteiini on elimistön aineenvaihdunnan välituote, joka on haitallinen verisuonten sisäpinnalle. B12- ja  B6-vitamiinia sekä folaattia tarvitaan homokysteiinin poistamisessa eli sen muuttamisessa muiksi aineenvaihduntatuotteiksi.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi

Sydänterveyttä edistävät elämäntavat ovat siis kokonaisuus, joka ruokavalion lisäksi sisältää monia meille kaikille hyödyllisiä ja tärkeitä tekijöitä. Arki tuo usein tullessaan yllättäviä, kiireisiä ja stressaavia tilanteita. Tällöin oman jaksamisen ja hyvinvoinnin tueksi kannattaa hyödyntää näitä sydänystävällisiä elämäntapoja, ja luoda niistä omaan elämäntilanteeseen parhaiten sopiva kokonaisuuden, josta myös sydän kiittää.

Comments are closed.