Luontaisia keinoja vaihdevuosien selätykseen

Luontaisia keinoja vaihdevuosien selätykseen

Meillä kaikilla naisilla se on edessä, päällä tai jo takana: vaihdevuodet. Valtavaa hikoilua, mieliala kulkee vuoristorataa, halu on hukassa ja limakalvot kuivat koppurat. Kuinkahan naiset ennen aikaan pärjäsivät vaihdevuosiensa kanssa, kun ei ollut lääkkeitä apuna? Ainakaan minulle ei ole tällaisia tietoja välittynyt suvun naisten kautta. Ehkäpä oireet eivät ole olleet niin suuria tai sitten ne on otettu normaaliin elämään kuuluvina asioina. Kirjoitapa kommentteihin, jos sinulla on perimätietoa vaihdevuosioireiden hoidosta!

Kaikki eivät halua tai voi käyttää synteettisiä hormoneita tasapainottamaan hormonivaihteluita; onneksi on luontaisiakin vaihtoehtoja. Funktionaalisen lääketieteen mukaan terveellinen ravinto, kohtuullinen liikunta, sopiva rasvakudoksen määrä ja siedettävä stressi ovat avaimia naisen tasapainoiselle hormonitoiminnalle.

Lepoa ja liikunta

Sukupuolihormonit syntyvät kehossa kolesterolista. Stressi vaikuttaa voimakkaasti sukupuolihormonien tasapainoon elimistössä. Stressi voi merkittävästi häiritä kuukautiskiertoa ja voi näkyä mm. vuotohäiriöinä, haluttomuutena tai voimakkaampina vaihdevuosiongelmina. On siis myös oman hormonitoiminnan kannalta tärkeää löytää päivittäin rauhoittumisen hetkiä. Joku rauhoittuu yksin metsän keskellä, joku toinen keskustelussa ystävän kanssa. Myös jooga ja mindfulness ovat monien suosiossa.

Rauhoittumisen vastapainoksi tarvitaan liikettä. Liikunta edistää aineenvaihduntaa, tuo hyvää mieltä ja vaikuttaa myös kehon termostaattiin ja voi siten vähentää kuumia aaltoja. Ei kuitenkaan kannata harrastaa rasittavaa liikuntaa lähellä nukkumaanmenoaikaa, koska se voi häiritä unta.

Ilman rasittavaa liikuntaakin uni häiriintyy monella vaihdevuosi-ikäisellä. Luepa aiempi postaukseni unesta! Yöllisistä kuumista aalloista kärsivä voisi lisäkeinona ottaa suihkepullon sängyn viereen: iho viilenee kivasti, kun sille suihkauttaa vesipisaroita. Kannattaa suosia luonnonkuituja niin vaatteissa kuin sänkyvaatteissakin. Päivällä kerrospukeutuminen on hyvä ratkaisu kuumista aalloista selviämiseen. Viuhka voisi olla kiva lisä, toisipa sen joku muotiasusteeksi!

Vyötärölihavuus ja verensokeri kuriin

Vatsan alueelle kertyvä rasva ei toimi vain passiivisena energiavarastona, vaan se on aineenvaihdunnallisesti aktiivista kudosta, josta vapautuu mm. tulehdusta edistäviä ja hormonaalisesti vaikuttavia aineita. Tämän takia ylipaino voi sekoittaa hormonitoimintaa. Jo muutaman kilon painonpudotus voi palauttaa hormonaalisen tasapainon. Liikakilojen pudottaminen auttaa myös tasapainottamaan verensokeria; myös liikunnalla ja ravinnolla on verensokerin säätelyssä tärkeä rooli. Tasainen verensokeri auttaa koko hormonijärjestelmää toimimaan paremmin.

Herkuttele kevyesti

Sokereita ja valkojauhotuotteita kannattaa välttää, koska ne mm. nostavat verensokeria, nopeuttavat vanhenemismuutoksia ja lisäävät tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tilalle valitaan runsaskuituisia tuotteita, täysjyväviljaa ja kasviksia, jotka ovat ravintorikkaita ja pitävät verensokerin tasapainossa.

On hyvä suosia luomutuotteita, koska niiden tuotannossa ei käytetä kasvinsuojeluaineita, joista osa voisi vaikuttaa naishormonin tavoin. Muutoinkin on suositeltavaa vähentää mahdollisimman paljon vierasaineille altistumista mm. kosmetiikasta ja puhdistusaineista, jotta hormonaalisesti vaikuttavien vierasaineiden saanti jää mahdollisimman pieneksi.

Hormoneita tasapainottava ravinto sisältää paljon hyvää, käsittelemätöntä rasvaa. Vältetään teollisia rasvoja mm. margariineja ja eineksiä, ja nautitaan kylmäpuristetuista öljyistä, rasvaisista kaloista ja kohtuudella voista. Pähkinät, siemenet, avokadot ja muut rasvaiset kasvikunnan tuotteet ovat sallittuja nautintoja. Hyvä rasva auttaa solukalvoja toimimaan kunnolla, mikä on tärkeää mm. hormoneiden kulkeutumiselle ja aktivoitumiselle sekä auttaa kuivia limakalvoja. Monet hyötyvät puhtaan, vahvan kalaöljyvalmisteen päivittäisestä nauttimisesta. Kalaöljy sisältää sellaisia rasvahappoja, jotka vaikuttavat eikosanoidien eli kudoshormonien syntymiseen.

Apua ravintolisistä           

Kuivat limakalvot ovat monen ongelmana. Hyvien rasvahappojen lisäksi limakalvot kiittävät sinkkilisästä ja A-vitamiinista. Valitse valmis A-vitamiini, ei sen esiaste beetakaroteeni.

Isojen E-vitamiinimäärien on havaittu vähentävän hikoilupuuskia. Käyttömäärän tulisi olla huomattavasti isompi kuin yleisesti ajatellun päivittäisen E-vitamiinin tarpeen. Hyviä kokemuksia on esimerkiksi 100 mg määrästä luontaista E-vitamiinia kahdesti päivässä. Valitse valmiste, jossa on mukana sekä tokoferoleita että tokotrienoleita, koska näillä molemmilla on itsenäisiä terveysvaikutuksia.

Vaihdevuosi-ikäisillä on usein sydäntuntemuksia. Kannattaa tarkistuttaa lääkärissä, että kyseessä ei ole sairaus. Harmittomiin sydänoireisiin voi auttaa lisämagnesium. Magnesium auttaa tukemaan myös muiden lihasten hyvinvointia.

Tukea luonnon aarreaitasta

Monilla yrttikasveilla on kehoa tasapainottava vaikutus. Osa kasveista voi toimia estrogeenin tavoin tai vahvistaa limakalvoja. Maksan toimintaa tukeva vaikutus on tärkeää hormonien aktivoitumiselle ja poistumiselle elimistöstä. Usein myös mielialan, seksuaalisen halukkuuden ja stressinsietokyvyn edistämiselle on tarvetta. Monipuolisesti naisen hormonitoimintaan vaikuttavia yrttejä ovat mm. okarennokki, puna-apila, sitruunaköynnös, damiana ja villijamssi.

Vaikka vaihdevuodet muuttavat elimistömme toimintaa, naiseus ei silti katoa mihinkään. Otetaan vaihdevuodet syvempänä tutustumisena itseemme ja arvostetaan viisasta kehoamme.

Comments are closed.