Pidetään lasten päät kunnossa: kypärät päähän ja kalaöljyä sisuksiin

Pidetään lasten päät kunnossa: kypärät päähän ja kalaöljyä sisuksiin

Olin eilen illalla kävelylenkillä ja vastaan tuli isä kolmen alle 10-vuotiaan lapsensa kanssa. Isä käveli ja lapset pyöräilivät. Vain yhdellä lapsista oli kypärä! Hei haloo, luulisi jo kaikkien vanhempien tietävän, että pyöräilykypärä on halpa suoja tärkeimmälle pääomallemme. Vaikka itse olisi kuinka taitava pyöräilijä, niin kanssaliikkujien taidoista ei aina voi olla varma.

Siitä taas tuli mieleeni, että ulkoisen suojan lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös lapsen pään sisäiseen hyvinvointiin. Aivot kehittyvät koko eliniän ajan, mutta lapsuudessa kehittyminen on nopeinta. Riittävät virikkeet ja lepo sekä turvallinen, rakastava ympäristö ovat tärkeitä aivojen kehittymiselle. Lisäksi tarvitaan hyvää ravintoa. Aivojen kuivapainosta valtaosa on rasvaa. Siten ravinnon rasvan laatu vaikuttaa myös aivojen kehittymiseen.

Lapsilla DHA-lisä vaikutta sekä lasten oppimiskykyyn että käyttäytymiseen

Aivolle tärkeä rasvahappo on etenkin DHA eli dokosaheksaeenihappo. Se on pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo, joka pitää solujen kalvostot joustavina. On osoitettu, että lapsilla DHA-lisä vaikuttaa sekä lasten oppimiskykyyn että käyttäytymiseen. Vaikutus on havaittavissa sekä terveillä lapsilla että ylivilkkailla. Tutkimusten mukaan Omega_vaikuttaa_lasten_oppimiskykyynylivilkkaiden lasten lukutaito ja keskittymiskyky ovat paremmat ja heillä esiintyy vähemmän käyttäytymis-, yliaktiivisuus- ja kognitiivisia ongelmia. Vaikutuksia saavutetaan jo 250 mg päivittäisellä DHA-annoksella.

Hyvin toimiva elimistö pystyy tuottamaan DHA:ta muista omega-3-rasvahapoista mm. alfalinoleenihaposta, jota on esimerkiksi rypsiöljyssä. Kaikilla muuntuminen ei vain toimi riittävän hyvin. Siksi DHA:ta olisi hyvä saada valmiissa muodossa. Rasvainen kala sisältää runsaasti DHA:ta. Ongelmana on, että kaikille lapsille kala ei maistu. Onneksi luontaistuotekaupoista löytyy nyt hyvänmakuisia geelipaloja, jotka varmistavat päivän riittävän DHA-annoksen.  Näitä tykkää nirsoinkin lapsi syödä. Ja taidanpa tarjota niitä myös teineilleni 🙂

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Seuraa meitä myös Bloglovin-palvelussa

Comments are closed.