Kuuhulluutta ja melatoniinia

Kuuhulluutta ja melatoniinia

Hyvinvointisi_tueksi_melatoniini_kuuRakastan katsella tähtitaivasta! En tunnista kovinkaan montaa tähtikuviota, mutta taivaan äärettömyys on vain niin hieno. Joskus kun pääsee katselemaan taivasta täydessä pimeydessä ilman häiritseviä valoja, niin on se vaikuttava kokemus! Mutta kuu, siihen minulla on viha-rakkaussuhde: se mokoma kun valvottaa. En pidä itseäni täysin hulluna tai luulosairaana – onhan täysikuun valvottavasta vaikutuksesta julkaistu ainakin yksi tutkimuskin (Turányi ym. Association between lunar phase and sleep characteristics. Sleep Med. 2014;15:1411-6).

Suussa hajoava ja hyvänmakuinen melatoniinitabletti on helppo ja turvallinen

Täysikuun aikaan nukun huonosti: uni ei ota tullakseen ja olen levoton. Näin kävi jälleen taas tälläkin viikolla, kun täysikuun aika oli. Nykyään yöpöydälläni on melatoniinipurkki. Suussa hajoava hyvänmakuinen ja hammasystävällinen melatoniinitabletti on helppo ottaa silloin, kun tarvitsee. Ei täydy nousta sängystä hakemaan vettä. Asiantuntijat tosin suosittelevat, että melatoniini kannattaa ottaa aina ennen puoltayötä, koska muuten se saattaa sotkea elimistön sisäistä kelloa.

Tavallisesta ravintolisätabletista melatoniini imeytyy nopeasti. Se myös poistuu elimistöstä nopeasti. Siten se auttaa nukahtamaan, mutta ei kuitenkaan aiheuta aamutokkuraisuutta. Monet käyttävät sitä myös matkoilla, jotta elimistö tottuisi helpommin aikaeroon. Muistan kerran, kun olin juuri saapunut Kanadaan. Heräsin klo 03, nälkä oli valtava ja olin aivan valmis aloittamaan päivän. Aika kului hitaasti, voitte vain kuvitella… Silloin ei ollut melatoniinit matkassa mukana.

Nukahtamisongelmat ovat yleisiä

Hyvinvointisi_tueksi_melatoniini_nukahtamisongelmatHuono uni on monen ongelma. Ihan aina huonosti nukuttua yötä ei selitä täysikuu. Valmistaudun yön vastaanottoon tutuilla rutiineilla. Yritän illalla rauhoittua jo paria tuntia ennen sänkyyn menoa. Vältän illalla kahvia ja tummaa suklaata, ja jooga tai kunnollinen venyttely rauhoittaa niin mieltä kuin kehoakin. Iltamelatoniini on paikallaan aina silloin tällöin. Sängyn vieressä on paperia ja kynä siltä varalta, että mieleen tulee tärkeä asia. Kun kirjoitan sen ylös, sitä ei tarvitse miettiä koko yötä. Yritän olla katsomatta kirkkaita ruutuja kuten pädejä tai puhelimia lähellä nukkumaanmenoa, koska niiden valo häiritsee elimistön omaa melatoniinituotantoa. Ja ehkä tärkeimpänä kaikista on se, että yritän olla hermostumatta, jos uni ei meinaa tulla. Ilmeisesti välillä nukun vaikka luulenkin olevani valveilla. Ja jos nukun yhden yön huonosti, niin kyllä uni taas maistuu toisella kertaa. Makoisia unia sinullekin!

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Seuraa meitä myös Bloglovin-palvelussa

Comments are closed.