Alfalipoiinihappoa hyvinvointisi tueksi

Alfalipoiinihappoa hyvinvointisi tueksi

OSA 1

 

Alfalipoiinihappo on ihmiselimistölle elintärkeä aine, jonka käyttö ravintolisänä on viime vuosina tullut yhä suositummaksi. Se on hyvin monipuolinen, eräänlainen vitamiinin ja rasvahaponAlfalipoiini_antioksidantti välimuoto, joka on yhtä aikaa sekä rasva- että vesiliukoinen, ja toimii tehokkaasti niin solujen sisä- kuin ulkopuolella, jopa aivoissa.

Alfalipoiinihappoa voisi kutsua ”universaaliksi antioksidantiksi”, koska sen vaikutus on laajempi kuin ehkä minkään muun antioksidantin.

Mitä ovat antioksidantit?

Antioksidantit ovat elimistöä vapaiden radikaalien haitoilta suojaavia yhdisteitä. Vapaat radikaalit, joita muodostuu mm. solujen aineenvaihdunnan sivutuotteena, ovat osasyynä ikääntymiseen ja lukuisiin sairauksiin. Alfalipoiinihappo toimii sekä itsenäisesti että yhteistyössä muiden antioksidanttien kanssa.

Mitä alfalipoiinihappo on?

Alfalipoiinihappo on kemiallisesti samankaltainen kuin rasvahapot, mutta siinä on erityinen rikkiryhmä. Sen nimitys muistuttaa alfalinoleenihappoa, joka on elimistölle välttämätön omega‑3 -sarjan rasvahappo. Sekaannusta näiden välillä lisää se, että kummastakin käytetään joskus samaa lyhennettä ALA. On siksi hyvä pitää mielessä, että kyseessä on kaksi eri ainetta. Alfalipoiinihappo tunnetaan tieteellisessä yhteydessä myös tioktiinihappona (thioctic acid).

Mistä alfalipoiinihappoa saa?

Alfalipoiini_aikuisellaRavinnosta alfalipoiinihappoa saa hyvin niukasti, oikeastaan olemattoman vähän. Sitä on jonkin verran vihreissä kasviksissa, oluthiivassa ja punaisessa lihassa, varsinkin sisäelimissä. Alfalipoiinihappo löydettiin ja eristettiin ensimmäisen kerran juuri eläinten maksasta. Ruoasta saatava määrä on kuitenkin niin vähäinen, että esimerkiksi pinaattia, jossa sitä on suhteellisen paljon, pitäisi syödä kilokaupalla päivässä.

Elimistö kykenee muodostamaan alfalipoiinihappoa itse, mutta se käytetään solutason energia-aineenvaihduntaan. Sen vuoksi alfalipoiinihapon antioksidanttivaikutus sekä lukuisat muut positiiviset vaikutukset voidaan saada vain täydentämällä elimistön omaa tuotantoa ravintolisän avulla.

Elimistön kyky muodostaa alfalipoiinihappoa alkaa vähetä aikuisiässä, joten sen lisäsaantiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tehokas imeytyjä

Vitamiinit ovat yleensä joko vesi- tai rasvaliukoisia. Alfalipoiinihappo on siitä erikoinen, että se on molempia, ja toimii sen ansiosta aktiivisesti koko elimistössä, sekä solujen sisä- että ulkopuolella. Pienimolekyylisenä ja silti rasvaliukoisena alfalipoiinihappo pystyy kulkeutumaan jopa aivoihin, joiden painosta noin puolet on herkästi hapettuvaa rasvaa; tämä tekee alfalipoiinihaposta tehokkaan aivoja ja muuta hermostoa suojaavan antioksidantin.

Lisätehoa antioksidanteille

Yksi alfalipoiinihapon erikoisuuksia on kyky palauttaa uudelleen aktiiviseksi muita tehtävänsä jo suorittaneita antioksidantteja, erityisesti C-vitamiinia. Lisäksi alfalipoiinihappo aktivoi energia-aineenvaihdunnalle tärkeän ubikinonin (Q10) tuotantoa ja lisää E-vitamiinin aktiivisuutta. Tämä perustuu mm. alfalipoiinihapon kykyyn muuttua hapettuneesta muodosta pelkistyneeseen (dihydro-) muotoon ja tarvittaessa päinvastoin, ja näistä molemmat muodot toimivat antioksidanttina.

Luonnollista energiaaAlfalipoiini_energia

Alfalipoiinihappo on tärkeä osatekijä reaktiossa, jossa muodostuu solutason energiaa, ATP:tä. ATP (adenosiinitrifosfaatti) on ”polttoainetta”, josta vapautuu tarpeen mukaan nopeasti energiaa. Esimerkiksi täysillä juoksevan ihmisen ATP-varastot riittäisivät vain muutaman sekunnin ajaksi, jos sitä ei muodostuisi koko ajan nopeasti lisää.

Mitä täydempiä ATP-varastot ovat, sitä paremmin solut, hermosto ja koko keho pystyvät suoriutumaan tehtävistään. Alfalipoiinihappo on elimistölle täysin luonnollinen keino lisätä energisyyttä, koska se ei ole keskushermostoa stimuloiva piriste, kuten esimerkiksi kofeiini. Siksi myös urheilijat ovat kiinnostuneita tästä erikoisesta aineesta.

Alfalipoiinihappo on monella muullakin tavalla hämmästyttävän monipuolinen ja tehokas – tästä lisää seuraavissa kirjoituksissa.

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Seuraa meitä myös Bloglovin-palvelussa

Comments are closed.