D-vitamiinin tarve kasvaa heti kesän jälkeen

D-vitamiinin tarve kasvaa heti kesän jälkeen

Kesällä D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Tätä säteilyä esiintyy meidän leveyspiireillä riittävästi vain kesäkuukausina ja vain keskipäivällä. Vaikka kesä on jatkunutkin meillä tänä vuonna pitkälle syksyyn, saamme auringosta D-vitamiinia riittävästi ainoastaan elokuun loppuun. Sen jälkeen alkavat elimistömme D-vitamiinivarastot huveta nopeasti. Ravinnosta saatava D-vitamiini ei yleensä yksin riitä ylläpitämään kesällä kerättyjä varastoja, joten tarvitaan ravintolisiä.

D-vitamiinin monipuoliset vaikutukset

Hyvinvointisi tueksi_D_1400x932pxD-vitamiinin on perinteisesti tiedetty olevan tärkeää vahvalle luustolle. Se edistää kalsiumin imeytymistä ja kiinnittymistä luustoon. Nykykäsityksen mukaan D-vitamiinin vaikutukset ovat paljon monipuolisemmat: vitamiini mm. parantaa lihasten toimintaa, jolloin lihastasapaino ja -voima paranevat. D-vitamiinipitoisuuden onkin ehdotettu olevan hyvä mittari sille, kuinka pitkään vanhus pärjää yksin kotona. Nuoremmilla hyvä D-vitamiinitaso lisää lihasten ponnistusvoimaa. D-vitamiini vaikuttaa myös keuhkojen sileään lihakseen, ja astmaatikolla D-vitamiinin puute voikin näkyä vaikeampina astmaoireina. Lisäksi epämääräiset säryt nivelissä ja lihaksissa voivat olla D-vitamiininpuutetta.

D-vitamiini vaikuttaa myös puolustusjärjestelmään. Se pystyy vahvistamaan vastustuskykyä ja mm. autoimmuunisairauksien riski näyttää vähenevän. D-vitamiinin reseptoreita on myös aivoissa ja D-vitamiini saattaakin pienentää masennuksen riskiä.

D-vitamiinin annostus ja käyttö

Hyvinvointisi tueksi_D_imeytyvyys_1400x932pxViralliset saantisuositukset ovat Suomessa hyvin maltillisia maailmalla oleviin D-vitamiinisuosituksiin verrattuna. Aihe nousi jälleen pinnalle eilen, kun emeritusprofessori Ilari Paakkari keskusteli saantisuosituksista Lauri Karhuvaaran haastattelussa, Studio55:n TV-ohjelmassa. Turvalliseksi D-vitamiinin säännöllisen päiväsaannin ylärajaksi on määritelty vauvoille 25 µg, 1-10 vuotiaille 50 µg ja yli 10-vuotiaille 100 µg (EFSA 2012).

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten se vaatii rasvaa imeytyäkseen. Öljyssä oleva vitamiini imeytyy nopeasti ja varmasti, joten valmistetta valitessa kannattaa suosia tippoja tai öljykapseleita. Kalanmaksaöljy sisältää luontaisesti D-vitamiinia, joten se on D-vitamiinin luontainen kantaja-aine.

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Seuraa meitä myös Bloglovin-palvelussa

Comments are closed.