Mikä ihme B12?

Mikä ihme B12?

B-vitamiinien joukko on iso ja kirjava. Siihen lasketaan kuuluvaksi kahdeksan erilaista B-vitamiinia: tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), niasiini, biotiini, pantoteenihappo, pyridoksiini (B6-vitamiini), foolihappo ja kobalamiini (B12-vitamiini).

Vesiliukoisina vitamiineina B-vitamiinit eivät muodosta elimistössä suuria varastoja, vaan ylimääräinen poistuu elimistöstä ensisijaisesti munuaisten kautta virtsan mukana. Poikkeuksen muodostaa kuitenkin B12-vitamiini, jota varastoituu maksaan. Jokaisella eri vitamiinilla on oma tärkeä tehtävänsä, ja on muistettava, etteivät eri B-vitamiinit korvaa toisiaan. Tässä jutussa tutustutaan B12-vitamiiniin ja sen eri tehtäviin.

Kuka sitä tarvitsee?Hyvinvointisi tueksi_B12_kasvissyöjille_1400x932px

B12-vitamiini on erityisen tärkeä hermostolle ja jaksamiselle. Sen parhaita lähteitä ruokavaliossa ovat liha, maksa ja munuaiset sekä maito ja kananmunat. Koska B12-vitamiinia ei ole kasvikunnan tuotteissa, sen lisäsaantia suositellaan kasvissyöjille. Myös vanhuksille, tupakoijille, alkoholin suurkuluttajille sekä ehkäisypillereiden käyttäjille B12-vitamiinin lisäsaanti on suositeltavaa. Mahahaavan ja -katarrin yhteydessä sekä hapottoman mahan tai happosalpaajien käytön yhteydessä kannattaa myös nauttia B12-vitamiinia ravintolisänä. B12-vitamiinilla on erityisen tärkeä tehtävä myös kasvamisessa, joten kasvuikäisten B12-vitamiinin saannista on huolehdittava. Toisaalta B12-vitamiinin luontainen imeytyvyyskyky vähenee iän myötä, minkä vuoksi myös ikäihmisille usein suositellaan B12-vitamiinia lisäravinteen muodossa.

B12 purkista

Jos tarve on erityisen suuri, on B12-vitamiinia tarjolla myös purkista. Ravintolisissä on käytetty B12-vitamiinia eri muodoissa. Yleisin muoto on syanokobalamiini sen edullisuuden vuoksi. Kalliimman metyylimuotoisen B12-vitamiinin eli metyylikobalamamiinin biologinen hyväksikäytettävyys on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Lisäksi B12-vitamiinia löytyy mm. hydroksikobalamiinina, joka imeytyvyystehokkuudeltaan sijoittuu edellisten kahden väliin.

Mistä sitä tietää, milloin ja kuinka paljon itse tarvitsen?

Hyvinvointisi tueksi_B12_1400x932pxKoska B12-vitamiini on erityisen tärkeää hermostolle, voi sen puutos aiheuttaa ongelmia keskittymisessä, muistamisessa ja päättelykyvyssä sekä olla masennuksen ja haluttomuuden syynä. B12-vitamiinin puutos voi oireilla myös väsymyksenä ja ruoansulatusongelmina. Lisäksi vastustuskyky saattaa heikentyä ja joskus ilmenee suuongelmia, lähinnä kielen kirvelyä ja punoitusta. Myös raajoihin saattaa tulla puutumisen tunnetta tai pistelyä. Vakavimmillaan B12-vitamiinin puute johtaa pernisiöösi anemiaan.

Puutosoireet eivät kuitenkaan läheskään aina ole selkeitä, minkä vuoksi olisikin tärkeää, että etenkin iäkkäämmiltä ihmisiltä tutkittaisiin terveystarkastuksissa B12-vitamiinitaso. Tämä olisi hyvä tehdä silloinkin, kun potilas ei ole tutkittavana muistiongelmien johdosta. Nykykäytännöllä senioreiden B12-vitamiinimääritys tehdään ikävä kyllä useimmiten vasta sitten, kun muistiongelmia on jo todettu. Kun B12-vitamiinin taso on valahtanut alas, on se työläs saada nousemaan.

 

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Comments are closed.