Ravintolisät kisadieetin aikana

Ravintolisät kisadieetin aikana

Vieraskirjoittaja
 Marjo_potrettiMoikka! Olen Marjo ja toimin Bioteekillä avainasiakaspäällikkönä. Olen työskennellyt ravintolisien parissa 4 vuotta, joista 2 vuotta Bioteekillä. Liikunta ja oikeanlainen ravitsemus ovat lähellä sydäntäni, ja olen etuoikeutettu saadessani työskennellä terveyttä edistävien tuotteiden parissa. Tällä hetkellä valmistaudun body fitneksen SM-kisadebyyttiini Lahden Nordic Fitness Expossa lokakuun puolivälin paikkeilla.

 

Kisadieettini alkoi toukokuun lopussa ja kestää kokonaisuudessaan 19 viikkoa. Tänä aikana on tarkoitus saada rasvaprosentti tippumaan mahdollisimman alas, ilman että lihasmassan määrä tippuu. Treenikertoja kuntosalin puolella on ollut 5–6 viikossa ja aamuaerobisia 4–5 kertaa viikossa. Ruokavalio on koostunut valkoisesta lihasta, valkuaisista, riisistä, kaurapuurosta, kasviksista ja rasvan lähteenä on ollut kylmäpuristettu luomuoliiviöljy. Vaikkakin ruokavalio on ollut monipuolinen, on erilaisilla ravintolisillä ollut suuri merkitys dieetin aikana, koska kulutuskin on luonnollisesti ollut suurta. Kerron tässä artikkelissa mitä ravintolisiä olen käyttänyt ja miksi.

Omega-3-rasvahapot

Syön vahvaa ja laadukasta valmistetta, koska myös aivoillani on nälkä vatsani lisäksi. Valmisteessa on sekä E-EPAA että E-DHAta. EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. DHA edistää aivotoiminnan ja näön pysymistä normaalina. Näin pidän huolen siitä, että aivoni toimivat hyvin ja mieleni on kirkas. Ihmisen aivothan koostuvat Marjo_Omegapääosin rasvasta (60 %). Kaikkien jo tunnettujen vaikutusten lisäksi, on omega-3-rasvahappojen havaittu tukevan myös laihtumista. Australiassa valmistunut tutkimus on osoittanut, että säännöllisellä omega-3-rasvahappojen nauttimisella on edistävä vaikutus painonpudotuksessa. Tutkijat epäilevät, että omega-3-rasvahapot tehostavat verenkiertoa liikunnan aikana, jolloin rasvanpoltto tehostuu. Tutkijat toteavat, että eläinkokeissa omega-3:t lisäävät rasvan palamista ja lämmöntuottoa (termogeneesiä). Erään tutkimuksen mukaan omega-3:t lisäävät kylläisyyden tunnetta aterian jälkeen laihdutuksen aikana ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä. Omega-3:t vaikuttavat edullisesti nälän tunnetta säätäviin hormoneihin, greliiniin ja leptiiniin, sanovat tutkijat.

(Lähde: Micallef M, Munro I, Phang M, Garg M. Plasma n-3 polyunsaturated fatty acids are negatively associated with obesity. British Journal of Nutrition 2009. Published online ahead of print, doi: 10.1017/S0007114509382173; Nutraingredients.com 21.7.2009)

Monipuolinen ja vahva monivitamiini

Erityisesti urheiltaessa runsaasti ja monissa elämän erikoistilanteissa, kuten toipilaina, stressin ja raskauden aikana, tarvitsemme tavallista enemmän vitamiineja ja hivenaineita. Ne mm. auttavat jaksamaan paremmin ja edistävät immuunijärjestelmän toimintaa. Kisadieetti on elimistölle kuormittava ja stressaava tila. Vaikkakin ruoka on monipuolista, joitakin hivenaineita ei vaan ole enää riittävästi maaperässämme, eikä täten ruuassakaan. Esimerkiksi seleeni on yksi näistä. Seleeni vaikuttaa kilpirauhasen aineenvaihduntaan ja säätelee kilpirauhashormonien muodostumista. Kilpirauhasen toiminta on äärettömän tärkeää dieetin aikana ja se tarvitsee seleenin lisäksi jodia, sinkkiä, D-vitamiinia, A-vitamiinia, B-vitamiineja, C-vitamiinia ja E-vitamiineja.

Marjo_C-vitamiiniC-vitamiini

C-vitamiinia syön 500 mg neljä kertaa päivässä. Vitamiini vaikuttaa immuniteettiin ja stressihormonien tuotantoon. Stressihormonit on hyvä pitää alhaalla, sillä jos kortisolit nousevat ylös, lakkaa usein myös painon putoaminen.

Alfalipoiinihappo

Alfalipoiinihappoa on ruuassa hyvin niukasti ja se on erittäin tehokas antioksidantti. Sen on mm. eläinkokeissa havaittu parantavan muistia ja suojaavan hermostoa. Alfalipoiini kierrättää muita antioksidantteja, varsinkin C- ja E-vitamiinia palauttaen ne jälleen aktiiviseen muotoon. Alfalipoiini kelatoi myrkkyjä kuten lyijyä, kadmiumia ja elohopeaa, eli muuttaa ne vaarattomaan muotoon. Monet ihmiset ovatkin saaneet maksa-arvonsa kuriin syömällä alfalipoiinia. Alfalipoiinihappo lisää herkkyyttä insuliinille ja korkeampi insuliiniherkkyys parantaa energiatasapainoa ja rasvanpolttoa, koska insuliinin kuljettama sokeri ja aminohapot siirtyy lihaskudokseen eikä varastoidu rasvaksi. Aivan loistava aine antamaan energiaa lihaksille!

Magnesium

Magnesiumia otan magnesiumtauraatin ja magnesiumbisglysinaatin muodossa. Näissä muodoissa magnesium on heti imeytymiskelpoisessa muodossa, minkä ansiosta magnesium imeytyy nopeasti ja tehokkaasti. Otan magnesiumia iltaisin, jolloin se auttaa lihaksiani rentoutumaan ja nukun yöni levollisesti. Magnesiumia on Suomen maaperässä melko niukasti emmekä näin ollen saa sitä riittävästi ruokavaliostamme.

Melatoniini

Kun dieetti alkaa häämöttää loppua, alkaa hiilihydraattien määrä olla kehossa vähäistä, mikä ainakin minulla vaikuttaa ajoittain unen saamiseen. Avun olen löytänyt melatoniinista, jota otan noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Melatoniini on elimistön oma hormoni, joka sen vuoksi vaikuttaa erittäin laaja-alaisesti immuunijärjestelmään sekä yleiskuntoon ja -terveyteen.

Voitto kotiin

Nämä esittelemäni ravintolisät yhdessä kovan harjoittelun ja tinkimättömän ruokavalion kanssa toivat minulle valtavan onnistumisen tunteen, kun viime lauantaina pokkasin Jyväskylän SM-karsinnoista pokaalin. Tiukka kisadieettini saa näin ollen jatkua vielä seuraavat kolme viikkoa! Pitäkäähän peukkuja minulle 🙂 Ja vaikka kisadieettini aikanaan loppuu, aion kyllä jatkaa ravintolisien syömistä, koska kiireinen työ vaatii sekä terveellistä ravintoa että ravintolisiä.

Heräsikö kysymyksiä? Onko mielessäsi kommentteja? Jätä alle viesti! Jos kirjoitus miellytti, jaathan sen alla olevista napeista sosiaaliselle verkostollesikin!

Comments are closed.