D-vitamiinia ja kalaöljyä raskausdiabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon

D-vitamiinia ja kalaöljyä raskausdiabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon

Suomessa raskausdiabeteksen yleisyys on yli 10 % (Raskausdiabeteksen Käypä Hoito -suositus), ja se liittyy vahvasti ylipainoon. Uusi tutkimus1 osoittaa, että D-vitamiini ja kalaöljy voivat hoitaa jo olemassa olevaa raskausdiabetesta. D-vitamiinin ja kalaöljyn käyttö 6 viikon ajan vaikuttaa suotuisasti mm. paastosokeriin, seerumin insuliiniin ja veren rasva-arvoihin.  Käytetyt määrät olivat noin 90 µg D-vitamiinia päivässä sekä EPA:a 360 mg ja DHA:ta 240 mg kahdesti päivässä.

Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin hoito. Siksi ajattelen, että D-vitamiinia ja kalaöljyä olisi hyvä käyttää raskauden aikana riittävän kokoisia annoksia vaikka ei olisikaan raskausdiabetesta. Sen lisäksi, että raskausdiabeteksen riski todennäköisesti pienenee, näiden ravintolisien käyttö auttaa pienokaisen aivojen kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla.

1 Jamilian M, ym.  The effects of vitamin D and omega-3 fatty acid co-supplementation on glycemic control and lipid concentrations in patients with gestational diabetes. J Clin Lipidol. 2017 Mar – Apr;11(2):459-468.

Comments are closed.