Melatoniini ja ravintoaineet nukahtamisen tukena

Melatoniini ja ravintoaineet nukahtamisen tukena

Pimeys on vienyt voiton valosta. Kuinka tätä pimeää aikaa jälleen kestää? Aamulla olisi helppo jatkaa uniaan vaikka kuinka pitkään ja illalla taas uni ei tule ajoissa.

Ravintoaineet nukahtamisen apuna

Melatoniini on niin sanottu pimeähormoni, jota elimistömme valmistaa. Sitä erittyy aivojen käpyrauhasesta pimeään aikaan, ja vaikutus on nukahtamista edistävä. Pimeyden lisäksi ravintoaineet vaikuttavat melatoniinin eritykseen. Jos ravintoaineita puuttuu, melatoniinia ei välttämättä synny riittävästi.

Kehomme valmistaa melatoniinia tryptofaani-aminohaposta, jota saadaan valkuaisainepitoisista ruoista, kuten maitotuotteista, kananmunasta, lihasta ja pähkinöistä. Jotta tryptofaanista saadaan muodostettua melatoniinia, tarvitaan suojaravintoaineita. Melatoniinin muodostuksessa tarvitaan etenkin magnesiumia, sinkkiä ja B-vitamiineista niasiinia, pantoteenihappoa ja B6-vitamiinia. Nämä toimivat entsyymien apureina, ja kun tarvittavia ainesosia on kehon saatavilla, melatoniinia voi syntyä riittävästi.

Pimeyttä, ei ruutujen valoa

Tiesitkö, että kännyköiden ja vastaavien ruutujen led-valo voi estää melatoniinin vaikutusta? Jos iltaisin ennen nukkumaanmenoa on led-valojen lähellä, melatoniinin eritys voi häiriintyä. Silloin ei ole ihme, jos uni ei heti tulekaan. Myös liikunta lähellä nukkumaanmenoa, stressi tai vaikkapa vaihdevuodet voivat häiritä melatoniinin eritystä.

Onneksi melatoniinia voi nauttia tablettimuodossa ravintolisänä. Melatoniinin nauttiminen illalla juuri ennen nukkumaanmenoa helpottaa nukahtamista.

Ravintoaineet pirteään päivään

Melatoniini auttaa nukahtamaan, mutta mikä piristäisi ja auttaisi jaksamaan syksyn pimeyttä? D-vitamiini on sisäinen aurinko. Sitä syntyy ihossamme auringonvalon ansiosta, mutta Suomessa tätä saa odottaa pitkälle ensi kevääseen. Siksi D-vitamiinia kanttaa nauttia ravintolisänä. Myös monivitamiini on useimmille suositeltava, koska sen nauttiminen varmistaa riittävän suojaravintoaineiden saannin. Pirteyttä voi tuoda myös alfalipoiinihappo. Se on voimakas antioksidantti, joka vaikuttaa etenkin hermoston hyvinvointiin. Stressin aikana on hyvä lisätä vielä B- ja C-vitamiinien saantia. Myös magnesiumista tulee usein stressin aikana puutetta.

Jos käytät samanaikaisesti useita ravintolisiä, kokonaisuus olisi hyvä käydä asiantuntijan kanssa läpi, jotta yhdistelmä on kattava, järkevä ja päällekkäisyyksiä ei tulisi.

Mielen voima

Herään usein sarastuslampun valoon ja linnunlauluun. Tämä tuo heti herättyä hyvää mieltä. Mielellä onkin uskomaton voima. Kun aamulla visualisoi sujuvan, kiinnostavan ja rakkaudentäyteisen päivän, se usein toteutuu. Ehkä se on itsensä huijaamista, vähän kuin maailman katsomista vaaleanpunaisten lasien läpi mutta mitäpä siitä: ainakin mieli on parempi!

 

Comments are closed.