5 + 1 vinkkiä rauhalliseen uneen

5 + 1 vinkkiä rauhalliseen uneen

Moni painiskelee uniongelmien parissa. Tässä omat viisi vinkkiäni rauhalliseen uneen.

  1. Rauhoita ilta

Rutiinit ovat hyvästä. Rauhoitan iltani jo paria tuntia ennen nukkumaanmenoa ja pyrin tekemään itselleni mieluisia asioita.

  1. Vältä ruutuja

Erilaisten ruutujen kuten puhelimien ja tietokoneiden led-valot häiritsevät pimeähormoni melatoniinin eritystä. Siksi kännykät ja läppärit kannatta sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

  1. Huone viileäksi, jalat lämpimiksi

Useimmat nukkuvat hyvin viileässä. Mielestäni on ihana kääriytyä lämpimään peittoon! Lisäksi sukat pitävät helposti palelevat jalkaterät lämpiminä. Joskus teen jaloilleni vaihtokylpyjä (välillä kuumaa, välillä kylmää vettä), jotta jalat rentoutuvat ja lämpiävät.

  1. Ravinto avuksi

Jos on nälkä, nukkuu huonosti. Jos vatsa on liian täysi, nukkuu huonosti. Jos on ravintoaineista puutetta, nukkuu huonosti. Siksi kevyt iltapala on hyvä syödä. Iltapalan lisäksi otan kunnon annoksen magnesiumia illalla. Lisäksi nautin ylimääräisen B-vitamiiniannoksen, jos on hektisempi vaihde päällä. Jos uni ei tule helpolla, nautin melatoniinia ravintolisänä.

  1. Rentoudu ja hengitä

Päivät ovat usein kiireisiä, ja illalla voi olla vaikea hiljentää vauhtia. Minulle lukeminen toimii hyvänä pään rauhoittajana. Tosin kirja täytyy valita sellaiseksi, että se ei vaivaa mieltä. Pään rauhoittamisen lisäksi tulisi rauhoittaa myös keho. Tässä toimii hyvin rentoutuminen. Voi myös hetkeksi jännittää lihaksia ja sitten rentouttaa. Tietoinen rauhallinen hengitys toimii myös hyvänä rauhoittajana. Nämä keinot auttavat nukahtamaan myös silloin, jos herään keskellä yötä.

+1 Mielen voima

Jos uni ei tule, mieli voi lähteä vaeltamaan ja kapinoimaan. Mieleen tulee huolia, murheita ja ongelmia. Yritän tietoisesti työntää nämä pois mielestä, koska en ole havainnut yöllä murehtimisesta olevan apua, päinvastoin. Jos mieleen tulee hyviä ideoita tai muistettavia asioita, ne voi kirjata yöpöydällä olevaan paperiin. Sitten niitä ei tarvitse enää pitää mielessä. Mielen voi täyttää kiitollisilla ajatuksilla, ja silloin viimeistään uni tulee.

Hyvää yötä, kauniita unia!

Comments are closed.