Laiskuutta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa – tunnista oireet!

Laiskuutta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa – tunnista oireet!

Väsyttää, laiskottaa, masentaa… Tuttuja tuntemuksia meille jokaiselle, eivätkä ne yleensä merkitse mitään sen kummempaa. Jatkuva väsymys, joka ei hellitä edes kunnon yöunilla, voi sen sijaan olla merkki alkavasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kun kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita alkaa olla useita ja ne ovat pitkäaikaisia, voi taustalla olla piilevä eli subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta. Alkavaa vajaatoimintaa voi hoitaa itse, mutta kilpirauhasen hormoniarvot kannattaa säännöllisesti mitata, mikäli epäilee vajaatoimintaa.

Yleisimmät oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat hankalia, sillä ne tulevat usein salakavalasti ja niihin ehtii tottumaan. Oireet ovat myös moninaiset, jolloin ne saatetaan yhdistää muihin sairauksiin. Yleisimmät oireet ovat väsymys, masennus, kylmyyden tunne, näköhäiriöt, suolisto-oireet, lihaskipu, kuiva iho, katkeilevat hiukset, kuivat limakalvot, painonnousu, häiriöt kuukautiskierrossa ja muutokset ruokahalussa.

Pohjaton väsymys

Moni kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä potilas menee lääkäriin ensimmäiseksi juuri loputtoman väsymyksen takia. Väsymys, joka ei ota loppuakseen edes kunnon yöunilla, voi olla merkki alkavasta vajaatoiminnasta. Lisääntynyt yöunen tarve tai äkillinen tarve nukkua päiväunia yhä useammin voivat liittyä kilpirauhasen heikentyneeseen toimintaan.

Masennusta

Masennus liittyy myös vajaatoiminnan oireisiin ja se saattaa olla seurausta siitä, ettei jaksa kuten ennen. Toisinaan kilpirauhaspotilaat saavat ensin masennusdiagnoosin, vaikka myöhemmin käy ilmi, että taustalla on ollut kilpirauhaseen liittyvät häiriöt.

Kylmät kädet ja jalat

Kilpirauhasella on tärkeä tehtävä lämmönsäätelyssä, minkä vuoksi vajaatoiminnan eräitä yleisimpiä oireita ovat kylmyyden tunne, vilunväristykset tai kylmät kädet ja jalat. Tämä johtuu myös siitä, että verisuonet supistuvat ääreisalueilla.

Hämäränäkö heikkenee

Vajaatoiminnassa hämäränäkö heikkenee ja kohteiden havaitseminen läheltä ja kaukaa hidastuu.

Ummetusta tai ripulia

Vajaatoimintaan liitetään yleisemmin ummetus, mutta myös ripuli. Ripuli on myös liikatoiminnan oire, mutta vajaatoiminnassa sen syyt liittyvät vatsaentsyymien hidastuneeseen toimintaan, mikä hidastaa ruoan pilkkomista.

Lihaskipu treenin jälkeen

Kilpirauhanen osallistuu lihaksien aineenvaihduntaan, minkä vuoksi vajaatoiminnassa on tavallista, että lihakset eivät palaudu harjoituksen jälkeen normaalisti, vaan kipeytyvät tai tuntuvat jäykiltä.

Kuiva ja hilseilevä iho

Kuiva iho ja hilseily on tavallisia oireita, samoin katkeilevat hiukset, jotka ohenevat hiljalleen. Myös ihon kyky hikoilla heikkenee, mikä voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia kuumalla säällä tai treenin aikana. Myös limakalvot saattavat kuivua sekä suussa että sukuelimissä.

Painonnousu

Selittämätön ja voimakas painonousu ovat toiseksi yleisin syy väsymyksen jälkeen mennä lääkärin puheille. Potilastarinoiden perusteella paino voi nousta kymmenen kiloa tai jopa enemmän lyhyessä ajassa. Lisäksi saatuja kiloja on vaikea saada pois, sillä aineenvaihdunta on jo hidastunut ja kulutus on hitaampaa. Toisin kuin yleisesti saatetaan luulla, paino nousee ilman merkittävää muutosta ruokahalussa. Itse asiassa ruokahalu saattaa vähentyä, mutta paino nousee.

Kuukautiset runsastuvat

Muutokset kuukautiskierrossa ja seksuaalisessa halukkuudessa ovat niin ikään tyypillisiä. Kuukautiset voivat muuttua runsaiksi, koska kohdunkaulan lihakset veltostuvat. Myös kuukautisten väli voi pidentyä tai ne loppuvat kokonaan. Libido eli seksuaalinen halukkuus vähenee.

Lähde: Kilpirauhasliitto

Comments are closed.