Kaikille avuksi stressiin: pantoteenihappoa!

Kaikille avuksi stressiin: pantoteenihappoa!

Pantoteenihappo on mukana kaikissa elintoiminnoissa, mutta erityisen tärkeä se on stressin yhteydessä. On sitten kyseessä henkinen tai fyysinen stressi, niin pantoteenihappoa kuluu ja paljon!

Pantoteenihappo kuuluu B-ryhmän vitamiineihin ja joskus sitä kutsutaan B5-vitamiiniksi. Vesiliukoisena vitamiinina elimistö tarvitsee pantoteenihappoa päivittäin. Stressin aikana sen tarve kasvaa merkittävästi. Pantoteenihappo stimuloi lisämunuaisten toimintaa ja tasapainottaa mm. kortisolin eritystä. Pantoteenihappo suojaa sekä fyysiseltä että henkiseltä paineelta.

Fyysinen ja henkinen stressi

Pantoteenihappo auttaa selviytymään stressistä tukemalla lisämunuaisen kuorikerroksen hormonien erittymistä. Fyysinen ja henkinen stressi kuluttavat pantoteenihappoa, ja silloin sen tarve kasvaa merkittävästi. Koska se ei vesiliukoisena varastoidu elimistöön, on viisasta varmistua sen riittävästä päivittäisestä saannista etenkin stressaavina elämisen ajanjaksoina. Lisäksi pantoteenihappoa tarvitaan hermoston välittäjäaineiden muodostumiseen ja siksi sen mahdollinen puutos aiheuttaa ongelmia hermostolle. Sitä tarvitaan erityisesti myös kilpirauhasen toiminnassa ja rasvahappojen muodostuksessa.

Henkinen suorituskyky

Stressistä selviämisen lisäksi pantoteenihappo on tärkeää henkiselle suorituskyvylle. Tämä liittyy pantoteenihapon kykyyn suojella hermostoa ja huolehtia energia-aineenvaihdunnan toimivuudesta. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa myös pantoteenihapon rooli ennenaikaisen vanhenemisen estäjänä ja parantumisen nopeuttajana. Pantoteenihapolla voidaan poistaa myös väsymystä ja uupumusta.

Mistä saamme pantoteenihappoa

Pantoteenihappoa on monissa ruoka-aineissa. Sen nimikin tulee kreikan sanasta pantothen, joka tarkoittaa kaikkialla olevaa. Parhaita lähteitä ovat sisäelimet kuten maksa ja munuaiset sekä kanamunat, pavut ja kokojyvävilja. B5-vitamiini tuhoutuu helposti ruoanvalmistuksessa. Esimerkiksi kasvisten B5-vitamiinista tuhoutuu jopa 75 % ruoan käsittelyssä. Varsinaista puutosta pantoteenihaposta tavataan harvoin mutta esim. keliakiassa ja laktoosi-intoleranssissa riski on kohonnut. Pantoteenihapon puutoksen oireita ovat mm. masennus, unettomuus, väsymys, lihasten heikkous ja heikentynyt ruoansulatus. Pantoteenihappoa kannattaa käyttää ravintolisänä joko kuuriluontoisesti tai säännöllisesti erityisesti stressaavana ajanjaksona.

Parhaaksemme pantoteenihappoa

Pantoteenihapolla on laaja rooli ihmisen hyvinvoinnille. Nimensä mukaisesti ”kaikkialla olevana” se osallistuu koko kehomme toimintaan vaikuttamalla niin energia-aineenvaihdunnan kuin hermostonkin ylläpitoon. Pantoteenihapon riittävän saannin turvaaminen on järkevää ja tuloksellista itsehoitoa parhaimmillaan.

Comments are closed.