Kauneutta biotiinillä

Kauneutta biotiinillä

Biotiiniä kutsutaan joskus H-vitamiiniksi johtuen saksan sanasta Haut, joka tarkoittaa ihoa; ihon hyvinvoinnille biotiini on erityisen tärkeää. Ihon lisäksi myös hiukset ja kynnet tarvitsevat biotiiniä kauneutensa ja elinvoimaisuutensa ylläpitämiseksi.

Syvällisemmin biotiinin tehtäviä elimistössä tarkasteltaessa tiedetään, että biotiini kuuluu tärkeänä osana kehon hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan.

Mistä ja kuinka paljon biotiiniä

Suoliston bakteeristo pystyy tuottamaan biotiiniä ja arvellaankin, että terve, hyvinvoiva bakteerikanta pystyy pitkälti täyttämään kehon biotiinin tarpeen. Ravinnossa biotiiniä on eniten maksassa, munuaisissa, kananmunissa, soijassa ja täysjyväviljassa. Viljoista kaura on paras biotiinin lähde.

Suomessa biotiinille ei ole annettu virallisia saantisuosituksia. Yhdysvalloissa asiantuntijaryhmä pitää 30 mikrogramman päiväsaantia riittävänä. Raskauden aikana biotiinin tarve kasvaa. Biotiini on turvallinen suurinakin annoksina.

Biotiinin käyttöön lisäravinteena on liittynyt eräs mielenkiintoinen piirre; monet ovat aiemmin ostaneet eläimille tarkoitettuja valmisteita. Niissä biotiinin pitoisuudet ovat olleet suuremmat kuin monissa ihmisille tarkoitetuissa valmisteissa ja palaute niiden hyvästä tehosta sosiaalisessa mediassa kantautui kauaksi. Nykyään näin ei tarvitse tehdä, kun markkinoilla on vahvoja ja laadukkaita biotiinivalmisteita ravintolisinä.

Vahvat hiukset, kaunis iho ja lujat kynnet

Jos biotiinista on puutetta, se näkyy erilaisina iho-ongelmina, kuten kynsien heikkoutena, hiusten lähtönä ja elottomuutena sekä väsymyksenä ja haluttomuutena. Yleensä jo muutamien viikkojen biotiinin käytöllä saadaan helpotusta väsymiseen ja iho-, hius- ja kynsivaikutukset vaativat noin kolmen kuukauden biotiinikuurin.

Biotiinin tarkkaa vaikutusmekanismia ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin ei vielä tunneta. Tiedetään, että biotiini vahvistaa keratiinia nopeuttaen ja tehostaen sen muodostumista. Keratiini on proteiini, joka on yksi tärkeimmistä hiusten ja kynsien rakennusaineista. Ihon uloimmassa kerroksessa keratiini muodostaa tukirakenteen, joka yhdessä kollageenin ja elastiinin kanssa antaa iholle joustavuutta ja kestävyyttä.

Kiitosta biotiinille

Biotiini oli välillä jo unohtua muiden vitamiinien kirjavaan joukkoon. Onneksi muutamat uudet tutkimukset ja lukuisat käyttäjäkokemukset läntisessä maailmassa palauttivat biotiinin aktiivisen kiinnostuksen kohteeksi. Samalla tietoisuus sen hyödystä kauneuden hoidossa – ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnin ylläpitäjänä ja palauttajana – on taas alkanut olla esillä ihmisten keskuudessa. Ja tätä, biotiinin ilosanomaa, kannattaa jakaa aktiivisesti myös heille, jotka eivät vielä ole tietoisia, mistä kannattaa etsiä apua, jos tuuheat, kiiltävät hiukset, hehkeä iho ja vahvat kynnet ovat vielä hukassa!

Comments are closed.