Hyvän mielen probiootit

Hyvän mielen probiootit

Olen selvästi myöhäisheränneenä innostunut tuorepuuroista. Appiukon poimimat ihanat mustikat pääsevät jokapäiväiseen käyttöön hiutaleiden, leseiden, jogurtin, pähkinöiden, omenan palojen ynnä muiden herkkujen kanssa. Kätevää, hyvänmakuista ja koko elimistölle hyvää tekevää! Kun puuron päälle vielä lisää laadukkaat probiootit, niin täydellisen aamun ainesosat ovat mielestäni kohdallaan. Jo vanha kansa tuntee puuron ja maitohappobakteerit vatsan parhaina ystävinä.

Probiootit, eli tutkitusti tehokkaat mikrobit, tunnetaan tärkeinä ja tehokkaina kehon pikku apulaisina erilaisten suolisto-ongelmien tasapainottamisessa sekä vastustuskyvyn rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Kun probiootit nautitaan juuri kuitupitoisen puuron kaverina, niin probioottien vaikutukselle ruoansulatuskanavassa annetaan hyvät lähtökohdat. Probiootit voivat nimittäin käyttää hyväkseen juuri paksusuoleen kulkeutuvia kuituja omaksi ravinnokseen. Probioottien uudempia aluevaltauksia tutkimusmaailmassa ovat mm. ylipaino ja muistisairaudet, kuten Alzheimerin tauti. Viime vuoden lopulla julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kolmen laktobasillin ja yhden bifidobakteerin vaikutusta mm. kognitiiviseen suorituskykyyn Alzheimerin tautia sairastavilla henkilöillä (Akbari ym. Front Aging Neurosci 2016). Kahdentoista viikon jakson jälkeen huomattiin, että probioottiryhmässä kognitiivinen suoritus oli merkitsevästi parantunut lumeryhmään verrattuna. Probiooteilla ei sen sijaan tässä huomattu vaikutusta oksidatiiviseen stressiin tai tulehdukseen, jotka myös liittyvät Alzheimerin tautiin. Tutkijat arvelevat, että kognitiivisten tulosten parantuminen voisi johtua esimerkiksi siitä, että probiootit tuottavat monenlaisia neurotransmittereina toimivia aineita, muun muassa adrenaliinia, serotoniinia ja dopamiinia. Tutkittavaa aiheessa riittää, eikä tutkijoilla hommat onneksi koskaan lopu! Selvää kuitenkin on, että suoliston mikrobien ja aivojen välillä käy aktiivinen vuoropuhelu ja sitä kautta suolistomme pöpöt vaikuttavat aivojemme toimintaan ja jopa käytökseemme.

Probiooteilla tuunatun tuorepuuroni pöpöt, kuidut, polyfenolit ja antioksidantit huoltavat tunnetusti vatsaa. Nyt on kuitenkin enemmän ja enemmän tietoa siitä, että sama lautanen näyttää pitävän myös mielen virkeänä ja ajatukset skarppina. Juuri mielen ja aivojen boostaaminen probiooteilla tuntuu huikealta. Pidän peukut pystyssä runsaalle mustikkasadolle tulevana kesänä.

Comments are closed.