Flunssa ei siedä sinkkiä

Flunssa ei siedä sinkkiä

Kun vastustuskyky on koetuksella, kannattaa ripeästi suunnata kohti ravintolisiä ja aivan erityisesti kohti sinkkiä sekä C- ja D-vitamiineja.

Viime aikoina sinkki on ollut vahvasti esillä flunssan yhteydessä. Eikä ihme; sen merkitys vastuskyvylle on kiistaton. Sinkki vaikuttaa sekä luontaiseen että hankittuun vastustuskykyymme ja sitä tarvitaan niin solu- kuin hormonivälitteisen immuunijärjestelmän ylläpidossa. Koska sinkki on osallisena sadoissa elimistön entsymaattisissa toiminnoissa, on sen vaikutus immuniteettiinkin moninainen. Yksi vaikutusmekanismi puolustusrintamalla on sinkin tarpeellisuus katelisidiini -nimisen valkuaisaineen toiminnassa. Katelisidiini pystyy estämään taudinaiheuttajamikrobien tihutöitä tuhoamalla niiden solukalvostoja ja siten estämällä niiden lisääntymisen. Yksin ei sinkki tätä tee, vaan mukana ovat ainakin D- ja K-vitamiinit sekä magnesium. Sinkkiä tarvitaan myös muodostamaan välittäjäaineita, joiden avulla solut viestivät keskenään tulehdusreaktioissa.

Sinkki ja sen parivaljakko kupari

Sinkki ja kupari kilpailevat elimistössä samoista imeytymispaikoista. Siksi sinkki ja kupari kannattaa nauttia samanaikaisesti, jolloin taitava kehomme pääsee valitsemaan, kummasta sillä on ensisijainen tarve. Jos suurempia määriä sinkkiä käytetään pitemmän aikaa ravintolisänä ilman kuparia, saattaa se aiheuttaa kuparin puutetta. Sinkin ja kuparin tasapainon säilyttäminen on tärkeää, koska niillä molemmilla on tärkeä tehtävä esimerkiksi vastustuskyvyn ylläpidossa ja antioksidanttina ja niillä molemmilla on myös lukuisia omia terveysvaikutuksiaan. Sinkin ja kuparin tasapainoisessa saannissa luonto osaa taas näyttää viisautensa; usein samoissa ruoka-aineissa on runsaasti sekä sinkkiä että kuparia. Esimerkiksi sisäelimissä kuten maksassa sekä lihassa, siemenissä (erityisesti seesaminsiemenissä) ja leseissä on runsaasti sinkkiä ja kuparia.

Sinkki ja kasvissyöjät

Ympäristölle ja myös ihmisen hyvinvoinnille edullinen kasvisruokavoittoinen ateriointi on viime aikoina vahvasti kasvattanut suosiotaan. Kasvisruoan syönti on nykyään entistä helpompaa ja herkullisempaa; kiitos monipuolisen kasvistarjonnan ja kasvisvalmisruokien saatavuuden. Ravitsemuksellisesti kasvissyöjien proteiininsaantikin on yksinkertaistunut, kun markkinoille on tullut erilaisia vaihtoehtoja, jotka on valmistettu runsaasti valkuaista sisältävistä pavuista ja herneistä. Kasvisruoassa on sinkkiä, mutta se on heikommin imeytyvässä muodossa kuin eläinkunnan tuotteissa ja siksi kasvissyöjän kannattaa varmistaa riittävä sinkinsaanti vaikkapa ravintolisien avulla.

Ravintolisää valitessa on parasta valita valmiste, jonka sinkki on hyvin imeytyvässä muodossa ja mieluusti valmisteessa saa sinkin lisäksi olla mukana myös pieni määrä kuparia varmistamassa sinkki-kupari -tasapainon säilyttäminen. Kun valmisteen sinkki on hyvin imeytyvässä muodossa, esimerkiksi parhaiten imeytyvinä aminohappokelaatteina kuten glysinaatteina, ei ole väliä onko valmiste nieltävä vai imeskeltävä. Hyvän imeytymisen ansiosta sinkki (ja kupari) pääsee tehokkaasti kohdekudoksiin tärkeisiin tehtäviinsä – vaikkapa toimimaan pöpöpoliisina ja pamputtamaan harmittavat taudinaiheuttajat tainnoksiin!

Comments are closed.