Nyt on aika tarkistaa riittävä D-vitamiinin saanti!

Nyt on aika tarkistaa riittävä D-vitamiinin saanti!

Kesän jäljiltä elimistön D-vitamiinitilanne on hyvä, sillä ulkoilu auringossa ilman paksua vaatetusta ja vahvaa aurinkosuojaa tuottaa D-vitamiinia normaalin tarpeen lisäksi myös varastoitavaksi. Syksyn pimetessä varastot hupenevat parissa kuukaudessa. Useimmat meistä tarvitsevat D-vitamiinitäydennystä ravintolisistä, sillä riittävä saanti ruokavaliosta on haastavaa.

Suomalaisten D-vitamiinitilanne on viimeisen parin vuosikymmenen aikana kohentunut selvästi maitovalmisteiden ja ravintorasvojen täydentämisen sekä D-vitamiinilisän käyttösuositusten myötä. Uusimpien selvitysten mukaan kuitenkin 20 % suomalaisista saa edelleen liian vähän D-vitamiinia. Riittävän saannin voi selvittää mittauttamalla seerumin D-vitamiinipitoisuuden (s-25OH-D-vitamiini), jonka tulisi olla vähintään 50 mmol/l.

D-vitamiinin tarve on yksilöllinen

Ympärivuotista D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan pikkulapsille, kasvuikäisille nuorille sekä raskaana oleville naisille, joilla D-vitamiinivaje voi aiheuttaa kauaskantoisia terveyshaittoja. Jokapäiväistä D-vitamiinilisää tarvitsevat myös tummaihoiset sekä ikäihmiset, joilla D-vitamiinin muodostus iholla on vähäisempää ja saanti ruoasta voi olla niukempaa. Muidenkin on hyvä täydentää ruokavaliota D-vitamiinilisällä pimeinä kuukausina, etenkin jos syö niukasti D-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita ja kalaa. Hyvä muistisääntö on aloittaa D-vitamiinilisän käyttö syksyllä kellon siirtyessä talviaikaan ja jatkaa sitä keväälle kesäajan alkuun saakka.  Suositusten mukaan sopiva D-vitamiinilisän vahvuus on 7,5-10 mikrogrammaa nuoremmille ja 20 mikrogrammaa iäkkäille.

Mittauksessa matalaksi todetun D-vitamiinitason korjaaminen edellyttää suosituksia suurempien annosten nauttimista. Tulehdukselliset sairaudet kuluttavat D-vitamiinia, koska sitä tarvitaan elimistön puolustusjärjestelmän toimintaan. Synnytysten ja leikkaushoidon jälkeen D-vitamiinitila romahtaa, joten normaalia suurempi D-vitamiiniannostus on tarpeen.

Rasvaliukoisena yhdisteenä D-vitamiini ”jää jumiin” rasvakudokseen ja ylipainoon liittyvä ns. matala-asteinen tulehdus kuluttaa D-vitamiinia. Siksi lihominen laskee aineenvaihdunnallisesti aktiivista seerumin D-vitamiinia ja painon pudottaminen vastaavasti nostaa sitä. Matala D-vitamiinipitoisuus ei kuitenkaan altista lihomiselle, eikä D-vitamiinin syöminen tehosta laihtumista. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan ylipainoisten D-vitamiinitilanteen parantaminen vaatii nykysuosituksia selvästi suuremman D-vitamiiniannoksen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat suosittelevatkin ylipainoisille 40- 50 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinilisää.

Suosituksia suuremmatkin D-vitamiiniannokset ovat turvallisia

Alle 1-vuotiailla vauvoilla turvallinen päivittäinen D-vitamiininsaanti on enintään 25 mikrogrammaa. Ikäryhmään 1-10-vuotiaat kuuluvat lapset voivat turvallisesti syödä D-vitamiinia päivittäin 50 mikrogrammaan saakka. Kaikille yli 10-vuotiaille D-vitamiinin päivittäisen saannin enimmäismäärä on 100 mikrogrammaa päivittäin.

Ravinnosta tai auringonvalosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia. Myös D-vitamiinivalmisteiden käyttö on turvallista, kunhan kokonaissaanti valmisteista ja ravinnosta ei ylitä päivittäisen saannin enimmäismäärää. Ruokavaliosta saamme D-vitamiinia keskimäärin 5-10 mikrogrammaa, joten teini-ikäiset ja aikuiset voivat päivittäin huoletta nauttia valmisteista 20-50 mikrogramman annoksen D-vitamiinia. Alle 11-vuotiaille lapsille sopivat 10-30 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävät valmisteet. Vauvoille suunnatut D-vitamiinivalmisteet sisältävät 10 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Comments are closed.