Stressi ja sen vaikutukset vatsan toimintaan

Stressi ja sen vaikutukset vatsan toimintaan

Tentti tulossa? Vai ehkä työhaastattelu tai tärkeät treffit? Varmaan jokainen meistä on huomannut, että joskus jännittävät tilanteet tuovat perhosparven vatsaan. Monella meistä juuri vatsa on se osa kropasta, joka ensimmäisenä oireilee henkiseen kuormitukseen. Eikä ihme – onhan suoliston ja aivojen välinen kommunikointi nopeaa ja tehokasta kuin tiedonsiirto 4G-verkossa!

Akuuttien stressitilanteiden lisäksi myös pitkäaikainen stressi vaikuttaa vatsan ja suoliston vointiin. Stressaava elämäntilanne voi näkyä esimerkiksi muutoksina ruoansulatuskanavan motoriikassa. Yhden suolisto reagoi lisäämällä kierroksia kun taas toisen vatsa pistää jarrut päälle. Henkisesti kovilla oleminen näkyy eri tavoilla ruoansulatuskanavan seinämässä: suoliston läpäisevyys lisääntyy ja tuntoaistimukset herkistyvät. Lisääntyneen läpäisevyyden seurauksena elimistöön voi imeytyä sellaisia isokokoisia aineita, joita terveen ja tiiviin suolenseinämän läpi ei kuulu imeytyä. Tämä voi näkyä monenlaisena oireiluna koko kropassa, ja jotkut autoimmuunisairaudet (esimerkiksi diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet) on liitetty tähän ilmiöön, jota joskus kutsutaan myös vuotavaksi suoleksi. Yhteys lienee kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen ja tutkijoilla riittää aiheessa vielä paljon koluttavaa. Kiire, paine ja paukkuvat deadlinet voivat osalla meistä virittää ruoansulatuskanavan tuntosarvet erityisen herkiksi. Tällöin suolisto aistii normaalitkin asiat, kuten mahalaukun venymisen tai suoliston supistelun – kivuliaana tai epämukavana. Ei voi kuin ihmetellä vatsan ja aivojen välillä kulkevaa jatkuvaa viestitrafiikkia, ruuhkaa taitaa olla enemmän kuin Shanghain metroverkossa?

Tunnistatko itsesi vatsalla reagoivien joukosta? Arvelen, että aika moni löytää itsensä tästä seurasta ja on ehkä jo miettinyt ja (toivottavasti) löytänyt elämäntapakeinoja, joilla vatsa pysyy tyytyväisenä. Klassiset keinot kuten kiireen välttäminen, riittävä uni, kohtuullinen liikunta ja säännölliset ruokailutavat ovat suoliston bestiksiä. Voin kertoa, että joskus ”kiireen välttäminen” on helpommin sanottu kuin tehty kun budjettiehdotuksia, harrastuskuskauksia ja kurahousujen katkenneita jalkalenkkejä yrittää parhaansa mukaan sovittaa yhteen! Elämäntapatekijöiden rinnalle kannattaa ottaa kaveriksi ainakin hyvää tekevät ja monipuoliset probiootit sekä tehokkaat, vatsaa hellivät kuituvalmisteet. Ehkä jo huomenna?

Comments are closed.