Omega-3 rasvahapot ovat superruokaa aivoille

Omega-3 rasvahapot ovat superruokaa aivoille

Tiesitkö, että aivoistasi noin 60 prosenttia on rasvaa? Suuri osa aivojen rasvasta on kertynyt hermosolujen ympärille suojaksi ja voiteluaineeksi niiden tehokkaalle toiminnalle. Aivoille kaikista tärkeimpiä rakennusaineita ovat pitkäketjuiset omega-3 rasvahapot DHA eli dokosaheksaeenihappo ja EPA eli eikosapentaeenihappo. Näkökykyä, oppimista ja muistia säätelevät aivoalueet sisältävät erityisen runsaasti DHA-rasvahappoa.

Hyvää rasvaa aivoille lapsuudesta alkaen

Omega-3-rasvahapot vaikuttavat jo raskauden aikana sikiön näköaistin, sydämen ja aivojen kehitykseen. Vastasyntynyt tarvitsee äidinmaidon omega-3 rasvahappoja, joiden pitoisuuteen vaikuttaa erityisesti kala-aterioiden määrä äidin ruokavaliossa. Kasvuikäisillä lapsilla vajaus omega-3 rasvahappojen saannissa voi ilmentyä jopa oppimisen ja keskittymiskyvyn häiriöinä. Enemmän kalaa ja omega-3 rasvahappoja nauttivilla aikuisilla on tutkitusti vähemmän masennustaipumusta ja mielialan häiriöitä. Omega-3 rasvahappojen niukka saanti voi olla myös yksi selittävä tekijä muistihäiriön taustalla.

Valveutunut valitsee aivoruoaksi lautaselleen kala-annoksen kahdesta kolmeen kertaa viikossa ja käyttää päivittäin 2-3 ruokalusikallista kasviöljypohjaisia rasvoja leivällä, salaatinkastikkeena ja ruoanvalmistuksessa. Myös herkuttelun hallinta on hyödyksi aivoille, sillä kekseihin, pizzaan, sipseihin ja makkaroihin piiloutuvan kovan rasvan runsas saanti voi häiritä aivosolujen toimintaa ja murentaa aivojen ”palomuurin” eli veri-aivoesteen kestävyyttä.

Kalaöljy on aivojen herkkua

Kalan rasva ja kalaöljy ovat todellista aivoruokaa, sillä ne sisältävät runsaasti DHA- ja EPA-rasvahappoja. Riittävästi pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja sisältävän ruokavalion koostaminen voi kuitenkin arjen kiireessä olla haastavaa hommaa. Kaikille eivät kalaruoat maistu ja kalaruokien valmistaminen voi olla vierasta. Koulussa tai työpaikalla tarjottavat kalaruoat valmistetaan usein niukasti omega-3 rasvahappoja sisältävistä vähärasvaisista kalalajeista kuten sei-kalasta. Lisäksi elimistöllä on rajallinen kyky muuttaa ravinnosta saatavia omega-3-rasvahappoja toiminnalliseen muotoon.

Kalaöljyä sisältävien ravintolisien käytöstä voikin olla apua, jos ruokavalio ei sisällä riittävästi omega-3 rasvahappoja, mieli on maassa tai muisti tai keskittyminen kaipaavat tehostamista.

Comments are closed.