Ravintolisistä apua nivelreumaan

Ravintolisistä apua nivelreumaan

Ruokavaliosta poistettiin alkuun gluteeniviljat, kaura, maitotuotteet, elintarvikehiivat ja sokeri. Ravintolisistä käytössä olivat D-vitamiini, antioksidantit, kalaöljyt, kurkumauutteet, tulehdusta hillitsevät kalaöljyt sekä laadukkaat probioottibakteerit. Tutkimuksen alussa selvitettiin, kuinka paljon potilaat käyttivät varsinaisia reumalääkkeitä, kuinka moni söi kortisonitabletteja ja kuinka moni käytti tulehduskipulääkkeitä. Seuranta kesti vuoden päivät, ja sen aikana oli useita kontrollikäyntejä. Vähemmän lääkitystä, vähemmän kipuja Tutkimukseen osallistui 79 henkilöä, joista 70 kertoi saaneensa merkittävää hyötyä tutkimuksessa käytetyistä ravintolisistä ja ruokavaliorajoituksista. Tutkimuksen kuluessa ruokavaliorajoituksia poistettiin, mikäli se oli mahdollista. Useimmat potilaat havaitsivat…

Read More Read More

D-vitamiini tueksi lihaksille

D-vitamiini tueksi lihaksille

Lihaksen merkitys Lihas on meille hyvin keskeinen elin. Lihas toki liikuttaa luitamme, mutta sen merkitys koko kehomme aineenvaihdunnalle on hyvin tärkeä. Lihakset käyttävät merkittävän osan veressä kiertävästä sokerista (glukoosista) ja osallistuvat siten verensokeritasapainon säätelyyn. Tutkimukset antavatkin selviä viitteitä lihasmassan tuomasta suojavaikutuksesta sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja jopa diabetesta vastaan. Lihas toimii yhdessä rasvakudoksen kanssa fyysisenä suojana kehomme herkille elimille (iskut, kaatuminen yms.). Niiden ansiosta pystymme pitämään tasapainomme ja syömään sekä hengittämään. Lihakset osallistuvat myös kehomme lämmönsäätelyyn. Ne toimivat lisäksi proteiinien rakennusaineiden eli…

Read More Read More

Kuinka ravintolisien turvallisuutta valvotaan?

Kuinka ravintolisien turvallisuutta valvotaan?

Ovatko ravintolisät turvallisia? Uskallanko käyttää niitä? Miten ravintolisiä valvotaan? Tässä kohtaa pysähdyin itse miettimään, mistä ravintolisissä oikeastaan onkaan kyse. Mihin ravintolisien koostumukset oikeastaan perustuvat? Miten ravintolisien turvallisuus varmistetaan? Miten ravintolisätoimijoiden toimintaa valvotaan? Mihin ravintolisien koostumus oikein perustuu? Lainsäädäntö määrittelee tarkasti, mitä vitamiineja ja kivennäisaineita on sallittua käyttää ravintolisissä. Toistaiseksi enimmäismääriä ei ole laissa säädetty, mutta jokaisen toimijan vastuulla on varmistaa, ettei ravintolisä aiheuta terveysvaaraa. Turvallisuus varmistetaan ottamalla huomioon kansalliset ravitsemussuositukset sekä Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n määrittelemät päivittäisen saannin turvalliset ylärajat. Nämä…

Read More Read More

6 vinkkiä syyslomamatkustajalle

6 vinkkiä syyslomamatkustajalle

Maitohappobakteereja vatsataudin varalle Vatsataudissa tärkein hoitomuoto on huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Myös maitohappobakteerivalmisteet auttavat, sillä ne voivat lyhentää ripulin kestoa ja estää sen pitkittymistä (Itselääkitys Käypä hoito suositus 2016). Mukaan kannattaa valita tuotteita, jotka on helppo nauttia sairaanakin kuten kapseli- tai jauhemuotoiset maitohappobakteerivalmisteet. Entsyymit avuksi ruoansulatukseen Matkoilla ruokavalio muuttuu totutusta arkiruokailusta. Uudet ruokalajit, tavallisesta poikkeavat annoskoot ja lomailijan ateriarytmi saattavat saada ruoansulatuksen sekaisin ja suoliston oireilemaan. Toisaalta lomaruokailussa ei aina ole mahdollista välttää ruoka-aineita, joiden tietää aiheuttavan omalle vatsalle vaivaa. Ruonsulatusta…

Read More Read More

Kohinaa kolesterolista ja puhetta punariisistä

Kohinaa kolesterolista ja puhetta punariisistä

Kolesteroli jaksaa herättää keskustelua. Sen se on tehnyt jo vuosikymmeniä ja loppua ei näy. Kolesterolista on tärkeätä muistaa, että sitä todellakin tarvitaan. Kaikkien solujen seinämät rakentuvat osin kolesterolista eli se on kehon rakennusaine vailla vertaa. Myös sappihappojen, D-vitamiinin ja monien hormonien muodostukselle se on välttämätön. Ilman kolesterolia on loppu lähellä ja siitä voitaneenkin todeta, että liian paljon on parempi kuin liian vähän. Liika on toki liikaa, mutta jos kolesteroli pysyy hyvänä eli se ei härskiinny – tähän tarvitaan riittävästi antioksidantteja,…

Read More Read More